Fakta: Risk för terrordåd

I fjol angav 27 procent av dem som deltog i en undersökning av försäkringsbolaget If att terror påverkar vart de reser.

I år uppger över hälften, 53 procent, uppger att risken för terrordåd påverkar valet av resmål.

I undersökningen fick över 3 000 personer ange tre alternativ som påverkar resmålet.

Terror var den faktor som påverkade allra flest medan 45 procent angav oroligheter och den politiska situationen på resmålet. Först på tredje plats med 39 procent kom priset på resan.

Mest populära resmål nu under EM–månaden är Nice, Barcelona och Paris.

Källa:Ticket och försäkringsbolaget If.

Risken för terrordåd påverkar i allt högre grad svenskars val av resmål, enligt en ny undersökning av försäkringsbolaget If. Men risken avskräcker inte svenskar från att resa till Paris, Nice och Toulouse dit resorna mer än fördubblas nu under EM-månaden,

Nice är det mest populära resmålet under EM–månaden, då resorna dit ökar med 115 procent, enligt statistik från resebolaget Ticket.

– Många föräldrar som tar med sina ungdomar på resan vill nog kombinera matcher med sol och bad, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig för Ticket, till TT.

När det gäller tillfälliga terrorhändelser som i Paris går svenskars resande ganska snabbt tillbaka till normalnivå, menar hon.

– Men till platser där det skett fler terrorhändelser på en gång, som i Istanbul, minskar resandet.

Åker du till Paris ska du ta med giltig id-handling. Sedan terrorattacken i staden i november i fjol gäller undantagstillstånd, som innebär hårda id–kontroller vid landsgränserna såväl som på krogar, hotell och arenor. Körkort, som i normala fall brukar räcka som id–handling i EU räcker inte, enligt UD:s kansliråd.