Piloten ska ha hittats av den syriska armén och förts till en rysk flygbas.

– En ombord (på bombplanet) skadades och dödades på ett brutalt sätt av jihadister på marken när han hoppade ut med fallskärm, den andra (piloten) lyckades fly, säger Alexandre Orlov, Rysslands ambassadör i Frankrike, enligt Reuters.

Efter att Turkiet väckt rysk vrede genom att skjuta ned ett ryskt bombplan har USA:s president Barack Obama och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan samtalat och enats om behovet av att dämpa spänningarna.

Enligt diplomatkällor vill Ryssland nu skapa en anti-IS-allians med USA, Frankrike och "till och med Turkiet", skriver Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin har hävdat att det ryska planet befann sig på syriskt territorium när det sköts ned. Men i ett brev till FN:s säkerhetsråd, publicerat av Wikileaks, uppger Turkiet att planet befann sig ett par kilometer in i det turkiska luftrummet och att kränkningen varade i 17 sekunder.

Efter nedskjutningen har Ryssland stärkt sin närvaro i det syriska luftrummet och de ryska bombplanen kommer att eskorteras av stridsflygplan, skriver tyska Spiegel.