Ett 30-tal personer fick evakueras från fastigheten på Sveavägen och boende vittnar om hur lågor slog ur fönstret från den lägenhet där branden förmodas ha startat. Flera människor hämtades ned från balkonger eller fönster eftersom trapphuset var rökfyllt.

– Vi fick larm om en våldsam lägenhetsbrand som också var helt övertänd vid ankomst. Vi har haft en väldigt akut livräddningsinsats, säger Mats Körner, vakthavande brandingenjör till TT:s reporter på plats.

Sju vuxna och två barn har förts till sjukhus, uppger polis och räddningstjänst. En av de vuxna personerna har nu på eftermiddagen avlidit.

– Det är en person från den aktuella lägenheten (där branden tros ha startat), säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen.

Orsaken till branden är okänd.

Inte under kontroll

Branden var under kontroll vid 12-tiden. Väggar och bjälklager kring lägenheten rivs för att kontrollera så att eldhärden inte spritt sig.

– Det här är ett gammalt hus med vassväggar och det är en träkonstruktion, säger Mats Körner.

Brandförloppet var snabbt och branden svårsläckt. Gasen till fastigheten stängdes av men det rådde enligt räddningstjänsten aldrig någon fara för en explosion.

Slog lågor ur fönstret

Arvid Björn, som bor mitt emot det hus där branden startade, väcktes vid 10-tiden av skrik på hjälp. När han tittade ut såg han hur det brann i en av lägenheterna.

– Det var ett fönster som var helt övertänt på näst nedersta våningen, stora flammor slog ut, säger han.

Två våningar ovanför stod en vuxen och två barn och ropade på hjälp – det gick inte att ta sig ut genom det rökfyllda trapphuset.

– Efter ett bra tag fick räddningstjänsten upp en stege och en brandman tog med sig en i taget ner, säger han.

Chockade

Rökdykare tvingades slå ned branden innan livräddningar kunde vidta. Ett ögonvittne berättar för TT:s reporter om hur slutkörda brandmän sjönk ihop på gatan och fick syrgas efter den inledande insatsen.

Kvarteret var avspärrat i flera timmar och ett stort antal räddningsfordon på plats men vid lunchtid började fotgängare och fordon att släppas fram. De evakuerade togs om hand inne på en näraliggande restaurang, flera uppenbart chockade av händelsen.

Ingen av de boende i trappuppgången där lägenhetsbranden startade kommer att kunna återvända i dag, enligt polisen.