Fakta: Terrordåden i Paris

På kvällen fredagen den 13 november 2015 utlöste en självmordsbombare sin sprängladdning utanför Stade de France i Saint-Denis i norra Paris, där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch i fotboll. En förbipasserande dödades.

Trettio minuter senare utlöste ytterligare två självmordsbombare sprängladdningar utanför stadion, dock utan att döda andra än sig själva.

Samtidigt öppnade attentatsmän eld mot barer och restauranger i Paris 10:e och 11:e arrondissement, där 39 människor dödades. En av attentatsmännen sprängde sig själv till döds.

Klockan 21.40 gick tre av terroristerna in i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal uppträdde. De sköt mot publiken och tog gisslan. Tre timmar senare stormade polisen Bataclan. Då hade 89 personer dödats av attentatsmännen.

130 personer dödades totalt av terroristerna. Över 350 människor skadades. Sju gärningsmän dödades.

Terrordramat inträffade i Forest, alldeles söder om centrala Bryssel, på tisdagen.

Enligt tv-kanalen RTBF ska belgisk och fransk polis tillsammans ha varit på väg för att undersöka ett hus, som misstänktes ha samband till terrordåden i Paris i november, när de blev beskjutna genom ytterdörren.

Två poliser skottskadades direkt, varpå ytterligare en besköts strax efteråt. Den tredje ska ha träffats i huvudet och ena örat och fått allvarliga – men inte livshotande – skador.

Totalt ett 30-tal skott ska ha avlossats, enligt tv-kanalen VRT.

"Inte Abdeslam"

En fjärde polis skadades vid 17-tiden innan polisen slog till en dryg timme senare.

Enligt tidningen La Dernière Heure blev en gärningsman "neutraliserad med sin kalasjnikov i famnen".

En stund senare kom bekräftelsen – som även bekräftade att det inte rörde sig om Europas kanske mest jagade man.

– En kropp har hittats under en undersökning i ett hus på Rue du Dries. Hans identitet har inte fastställts ännu, men det är i vilket fall som helst inte Salah Abdeslam, sade det belgiska åklagarämbetets talesman Eric Van Der Sypt, enligt tidningen Le Soir.

Belgaren Abdeslam har jagats intensivt efter terrordåden i Paris i november då totalt 130 personer dödades när islamistiska terrorister slog till mot kafébesökare i centrala Paris, en rockkonsert på Bataclan-teatern och även området kring Stade de France där Frankrike samtidigt mötte Tyskland i en fotbollslandskamp.

Stor polisinsats

Polisinsatsen i det aktuella området i Forest uppgavs vara över vid 19.30-tiden på tisdagskvällen. Då fanns ännu inga besked om ytterligare gärningsman varit involverade i händelsen. Belgiens premiärminister Charles Michel sade dock att polisarbete fortfarande pågick vid 21.30-tiden, utan att precisera närmare vad det rörde sig om, rapporterade Reuters.

Bilder spreds efter händelsen på hur de skol- och dagisbarn i området som suttit instängda under dramat äntligen fick återförenas med sina föräldrar.

Kommunen Forest (Vorst på nederländska) är i princip en stadsdel i Bryssel och har cirka 50 000 invånare. Liksom flera andra av Bryssels huvudstadskommuner är den väldigt blandad, med både enklare och mer välmående områden. I Forest ligger bland annat Bryssels största inomhusarena som ofta hyser större konserter och andra evenemang.

Skottlossningen inträffade i ett enklare område på gatan Rue du Dries i kommunens västra del, nära stambanan söderut.