Ockupanternas ledare Ammon Bundy hör till dem som greps vid insatsen vid väg 395 i östra Oregon. Hans bror Ryan Bundy greps samtidigt, liksom tre andra personer, uppger FBI för tv-kanalen NBC News. Ytterligare två greps i polisinsatser i närheten.

Stoppades i kontroll

Skottlossning utbröt när myndigheter stoppade bröderna Bundy och flera andra personer i en trafikkontroll. Det är inte känt vem som sköt först, men den person som sköts till döds var misstänkt för brott, enligt FBI, som uppger att en av de gripna skadats lindrigt. Flera källor berättar för tidningen The Oregonean att den avlidne var ockupanternas talesman. Uppgifterna bekräftas inte av FBI.

En källa inom milisgruppen Pacific Patriots Network säger att FBI har informerat dem om att Ammon Bundy gripits och att två av dess medlemmar skjutits. Enligt The Oregonean fick Ryan Bundy vård för lindriga skador innan han fördes till arresten.

Känd för trots

Ockupationen av naturreservatsstationen inleddes den 2 januari. Ranchägaren Ammon Bundy, sedan tidigare känd för sitt myndighetstrots, har sagt att ockupanterna planerade att stanna där i flera år.

Efter hans gripande fortsätter andra att ockupera stationen, som nu är omringad av FBI. Protesten är ett led i det så kallade Sagebrush-upproret, som motsätter sig att staten kontrollerar flera miljoner hektar mark i USA. Ockupanterna har även uttalat stöd för två lokala ranchägare som hamnat i fängelse för att ha startat bränder, som spreds till federal egendom. Ranchägarnas advokat har sagt att ockupanterna inte talar för familjerna.