Fakta: Jaktbrottshärvan

I slutet av augusti greps fem män i Norrbotten – den yngste är 35 år och den äldste är 72 år – efter en stor polisinsats. De är misstänkta för inblandning i grova jaktbrott genom illegal jakt på två björnar och en järv. Brotten ska ha begåtts under våren och sommaren i Norrbotten.

35-åringen är misstänkt för två fall av grovt jaktbrott. En annan man är misstänkt för ett fall av grovt jaktbrott och ett fall av grovt jakthäleri. Den senare har haft förtroendeuppdrag åt länsstyrelsen och bland annat jobbat med rovdjursfrågor. En 38-årig man är misstänkt för ett fall av grovt jakthäleri.

De två övriga männen ska, enligt åklagaren, ha fungerat som medhjälpare. Det gäller en 45-åring som är misstänkt för ett fall av medhjälp till grovt jaktbrott och ett fall av anstiftan av grovt jaktbrott samt 72-åringen som är misstänkt för ett fall av medhjälp till grovt jaktbrott.

Samtliga häktades i början av september. 72-åringen släpptes efter en vecka i häktet.

Källa: TT

Anledningen till varför mannen satt häktad var att det, enligt åklagaren, fanns risk att han skulle kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen.

– I fredags eftermiddag gjorde jag bedömningen att den grunden inte längre kvarstår, säger Åse Schoultz.

Mannen släpptes då efter att ha suttit häktad i Umeå i en vecka. Han är den äldste av de fem männen, 72 år gammal. Hans hälsa har också spelat in i beslutet att släppa honom.

– Är det proportionerligt att ha honom fortsatt häktad? Det tyckte inte jag.

Alla fem nekar

Den släppte mannen är misstänkt för medhjälp till grovt jaktbrott. Han och de övriga inblandade nekar till brott. De fem männen häktades för en dryg vecka sedan och är misstänkta för olika typer av grova jaktbrott i samband med illegal jakt på två björnar och en järv. De övriga fyra är i fortsatt förvar och det finns inget som tyder på att någon av dem också kommer att släppas.

– Inte i nuläget.

Polisutredningen fortsätter med förhör av de häktade, förhör av vittnen och genomgång av beslag.

– Polisen säger att det är väldigt mycket beslag som är av intresse.

Åtal blir framflyttat

Först var det tänkt att åtal skulle väckas på fredag, 16 september, men det kommer inte att hända.

– Det är alldeles för mycket material att gå igenom.

Därför kommer Åse Schoultz troligen att begära omhäktning av en eller flera av de fyra männen i slutet av veckan.

– Det beror på att det fortfarande finns så kallad kollusionsrisk, att de kan försvåra utredningen.

Det är oklart hur lång förlängningen av häktningen kommer att bli och även när åtal kan väckas.