Mannen är i 20–30-årsåldern och anhölls på den lägre misstankegraden enligt åklagare Torsten Angervåg. Under kvällen omprövades beslutet, men mannen är fortsatt anhållen på samma misstankegrad, skäligen misstänkt. På fredagen fattas ett nytt beslut om han ska friges eller inte.

Både offren och den misstänkte är kända av polisen sedan tidigare och är hemmahörande i eller omkring Norrköping.

– De är kända därför att de tidigare har gjort sig skyldiga till brott. Men det är inte något som jag vill kalla gängrelaterat. Vi har inte heller kännedom om det är någon särskild sakhändelse som har utlöst detta. Vi ser förutsättningslöst på olika motiv, säger Angervåg vid en presskonferens.

En avliden

Offren är enligt sjukvården i region Östergötland 25 och 27 år gamla. Polisen har uppgett att det är 25-åringen som har dött av sina skador, medan 27-åringen har opererats akut under natten och vårdas för allvarliga skador.

Han hade vid 16-tiden ännu inte kunnat förhöras.

Det var vid ettiden på natten som larmet kom in om två svårt skadade män i centrala Norrköping. En av männen hittades utanför en bar på Prästgatan, den andre i anslutning till parkeringshuset Ankaret på Repslagaregatan.

Enligt polisen har de tillfogats skador med någon form av tillhygge. Vapnet har inte hittats efter de inledande tekniska undersökningarna och eftersöks nu med hundpatrull.

Greps i lägenhet

Den misstänkte mannen greps i en lägenhet i närheten av platserna där männen hittades skadade, efter att vittnesuppgifter lett polisen dit. Det är oklart om brottet skett utomhus eller inomhus.

Polisen söker efter fler vittnen till händelsen.

– Vi vill inte låsa oss vid några teorier utan jobbar väldigt brett. Vi vill fortsatt väldigt gärna få in vittnesmål, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.