– Vi är extatiska här på Silkeborgs museum. Det är fantastiskt.

Ole Nielsen, chef för Silkeborgs museum, till danska TV2 om att en 2 400 år gammal stortå från ett så kallat mosslik ska återlämnas till museet.

Fakta: Tollundmannen

Den 6 maj 1950 hittades ett lik vid torvgrävning i en mosse i Tollund väster om Silkeborg i Danmark. Liket var så välbevarat att polisen tillkallades.

Kroppen visade sig komma från järnåldern, från århundradena före Kristus. Det hade fortfarande en snara runt halsen, och omedelbart efter hängningen lades han i en torvgrav.

Det är oklart varför mannen dödades, kanske var han en brottsling eller ett människooffer i någon form.

Analyser av hans maginnehåll visar att den sista måltiden bestod av en gröt gjord på korn och frön.

I dag är huvudet av liket bäst bevarat, medan kroppen i övrigt inte var i lika gott skick och därför har fått torka ut så att nästan bara benen är kvar.

Källor: Nationalencyklopedin, Midtjyllands Avis

– Vi är extatiska här på Silkeborgs museum. Det är fantastiskt, säger museichefen Ole Nielsen till danska TV2.

Liket hittades med en hätta av fårskinn och ett bälte om livet, men i övrigt naken. Han hade fortfarande en snara runt halsen och hade uppenbarligen blivit hängd.

Alla delar av den välbevarade kroppen är numera på plats på museet, utom ena stortån som sågades bort för att experimentera på och som saknas sedan kort tid efter fyndet. Men nu har dottern till B. Brorson Christensen – en av de forskare som hanterade liket – hört av sig och berättat att hennes far sparat den men att den nu ska lämnas till museet.

– Tån var en del av min barndom. Min far gick runt med den i fickan och vi tog fram den vid festliga tillfällen, säger Birte Brorson.

Ole Nielsen säger till tidningen Midtjyllands Avis att många frågor nu får sitt svar.

– Det har med tiden gett upphov till mycket spekulationer om var tån var men vi är förhoppningsvis lite klokare nu.