"Vem gillar inte sin farfar?"

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa, om att presidentaspiranten Bernie Sanders lockar unga väljare – trots att han skulle bli USA:s äldste president hittills om han vann valet.

Fakta: Fem snabba om Bernie Sanders

Född i Brooklyn i New York 1941. Föräldrarna var polska invandrare, hans far förlorade stora delar av sin släkt i Förintelsen. Studerade vid Brooklyn College och sedan vid University of Chicago där han tog en examen i statsvetenskap. Aktiv i medborgarrättsrörelsen på 1960-talet.

Flyttade till delstaten Vermont där han bland annat jobbade som snickare och dokumentärfilmare. Spelade 1987 in folkmusikskivan "We shall overcome". Gjorde flera misslyckade försök att bli guvernör och senator innan han valdes till borgmästare i staden Burlington 1981. Valdes 1990 till partipolitiskt oberoende kongressledamot för Vermont, en plats han behöll till 2007 då han valdes till senator.

Meddelade i april i fjol att han ställer upp i kampen om Demokraternas presidentnominering. Förordar fri barnomsorg, sjukvård och högre utbildning och framhåller ofta Skandinavien som en förebild. Håller kampen mot klimatförändringar högt.

Gift med Jane sedan 1988. Har en son sedan tidigare och är styvfar till hustruns tre barn. Har sju barnbarn.

Källa: Bernie Sanders webbplatser, TT:s arkiv, amerikanska medier

Fakta: Opinionen i New Hampshire och USA

Opinionsläget för de två kvarstående demokratiska presidentaspiranterna

00#0000000AspirantStöd i procent i New HampshireStöd i USAFörra utrikesministern Hillary Clinton37,751,6Vermontsenatorn Bernie Sanders55,837,2Källa: Real Clear Politics sammanställning av nationella mätningar

Han har kallats uppstickare, utmanare och inte valbar. Men det senaste halvåret har den självutnämnde demokratiske socialisten och fyrabarnspappan från Vermont blivit ett allvarligt hot mot den favorittippade demokraten Hillary Clinton. Han leder stort över henne i New Hampshire, som går till primärval på tisdag. Bernie Sanders entusiasmerar unga på ett sätt som påminner om. . . Barack Obama för åtta år sedan.

Judisk kandidat?

– Han är autentisk medan hon är ambitiös, konstaterar Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa, för TT.

– Väljarna ogillar inte Hillary Clinton men Bernie Sanders känns mer på riktigt. Hans budskap om ett större socialt skyddsnät och minskade inkomstklyftor har varit konsekvent länge.

Sanders – som varit dokumentärfilmare, borgmästare, kongressledamot och nu är oberoende senator för Vermont – har trumpetat mot sociala orättvisor på karaktäristisk Brooklyndialekt i många år. Att han sällan talar om utrikespolitik och minoriteters rättigheter har inte skadat honom hittills. Faktum är att Sanders själv tillhör en minoritet, han är jude och son till polska invandrare. Varken Sanders eller medierna har dock gjort en stor sak av att USA kan komma att få sin första judiska presidentkandidat från ett av de stora partierna.

– Han ses inte som en judisk kandidat, utan mer som en kandidat som råkar vara judisk. Joe Lieberman som var presidentaspirant inför valet 2004 var mer tydlig med sin judiska identitet, säger Goldford.

Sakpolitiskt förespråkar Sanders en tvåstatslösning i Israel-Palestina-frågan.

Äldst i Vita huset

Den stora invändningen mot Sanders, vid sidan av att han kallar sig socialist, brukar handla om ålder. Om han tar hem presidentvalet kommer han att vara 75 år när han svär ämbetseden och kan i teorin vara president tills han blir 83 år. Det kan jämföras med Ronald Reagan, ofta framhållen som åldringen i Vita huset som tog tupplurar under sitt sista år vid makten – samtidigt som han hanterade Kalla kriget och kapprustning. Reagan var 69 år och 9 månader när han vann presidentvalet 1980, bara några månader äldre än vad Hillary Clinton kommer att vara vid valet den 8 november. Och republikanen Donald Trump är 70 år då.

Sanders, liksom Clinton, har offentliggjort läkarintyg som styrker att han är vid utmärkt hälsa. Och Goldford noterar att hans unga anhängare inte verkar bry sig så mycket.

– Vem gillar inte sin farfar, frågar han.