Fakta: Valet i Burma

Militären har styrt Burma sedan 1962. 2011 infördes formellt en civil regering, men de tidigare toppofficerarna har fortsatt stor makt. Valet i söndags, det första fria på 25 år, har hyllats som ett potentiellt genombrott för demokratin. Kring 30 miljoner av landets 52 miljoner invånare hade rätt att rösta.

Nuvarande presidenten Thein Sein har tidigare varit general och premiärminister under juntans styre.

Fredspristagaren Aung Sang Suu Kyi, född 1945, hyllas som demokratihjälte och personifierar den politiska oppositionen. Hon satt under många år i husarrest, men kampanjar nu för det mycket populära partiet NLD, som vann en jordskredsseger i valet 1990. Det valets resultat blev dock aldrig verklighet eftersom militärjuntan vägrade att lämna ifrån sig makten.

Författningen förbjuder personer med utländska barn eller makar att bli president – en formulering som militären anklagas för att ha skräddarsytt för att hålla Suu borta från ämbetet. Hennes avlidne make, som hon har barn med, var engelsman.

– Resultaten tyder på att NLD har vunnit en jordskredsseger, säger Frida Perjus, Burmahandläggare vid Olof Palmes Internationella Center.

Hon var på plats i Rangoon på valkvällen, bland tusentals jublande anhängare utanför Aung San Suu Kyis oppositionsparti NLD:s högkvarter. Men Perjus poängterar att inget är klart ännu, och att månader av komplicerade förhandlingar väntar.

– Jag har väldigt svårt att tro att militären bara skulle erkänna sig besegrad. Konstitutionen är utformad för att militären ska ha kvar den högsta makten i landet, även om NLD vinner, säger Perjus till TT.

Segerfirande

Firandet utanför partihögkvarteret fortsätter i takt med att resultaten av rösträkningen offentliggörs. Sent på kvällen hade NLD tagit hem 49 av de 54 parlamentsplatser som kunnat fastställas så långt i rösträkningen, enligt AFP.

– De måste acceptera resultatet, även om de inte vill göra det, säger partiets talesperson Win Thein, som hävdar att NLD ser ut att få över 70 procent av platserna i parlamentet, till Reuters.

För att få egen majoritet behöver NLD få minst 67 procent av rösterna, eftersom en fjärdedel av platserna är reserverade av militären.

Erkänner nederlag

Ordföranden för militärens parti USDP erkände sig besegrad och sade att man kommer att acceptera resultatet i valet.

– Vi förlorade, säger Htay Oo, nära allierad med presidenten Thein Sein.

Fredspristagaren Aung San Suu Kyi själv har hittills varit försiktig med att utropa en definitiv storseger, men antydde i ett tal från en balkong vid NLD:s högkvarter att det pekar i den riktningen.

Preliminära resultat för landet som helhet väntas komma under tisdagen, medan det slutgiltiga resultatet dröjer två veckor. Därefter ska en president utses, en nyckelpost som Aung San Suu Kyi är portad från.

Stävja nationalismen

– Man får hoppas att både presidenten, och den regering som presidenten väljer, kommer att spegla valresultatet, säger Brittis Edman, Sydostasienchef vid människorättighetsorganisationen Civil Rights Defenders, till TT.

Hon hoppas att det nya styret upphäver de diskriminerande lagar som bland annat drabbat den statslösa muslimska minoriteten rohingya, som inte fått rösta i valet.

– Det är otroligt viktigt att det nya parlamentet och regeringen visar att de kan stävja den ultranationalistiska rörelse som har fått ett sådant fäste.