– De är helt utelämnade.

Tågchefen Jessica Bernström, om att flyktingbarn skickas ensamma på tågen.

Fakta: Ensamkommande flyktingbarn

Antalet asylsökande ensamkommande flyktingbarn.

Januari: 548

Februari: 465

Mars: 446

April: 448

Maj: 1 148

Juni: 1 439

Juli: 1 887

Augusti: 2 965

September: 4 703

Oktober: 9 309

November: 7 172 (fram till 18/11)

"Kan du hjälpa mig att ringa till personalen på det boendet jag ska till". Så står det på de handskrivna lappar barnen får med sig, skriver Sydsvenskan/HD. Vansinnigt, anser en tågchef, som menar att vissa barn är så unga som tolv år.

– Jag reagerar som mamma och medmänniska. Vissa av dem ser väldigt unga ut och de pratar varken svenska eller engelska. De är helt utelämnade, säger tågchefen Jessica Bernström, på ett av de bolag som trafikerar Malmö–Stockholm, till tidningen.

Att barnen inte får ledsagare med sig handlar om en resursfråga, enligt kommunen. Inga barn ska dock ha kommit bort på vägen, och Malmö stad vill inte koppla samman resorna med faktumet att många ensamkommande försvunnit den senaste tiden.

– Vi gör individuella bedömningar om vilken förmåga man har att åka på egen hand, säger Annelie Larsson, chef för sociala resursförvaltningen i Malmö, till TT.

Enligt tågchefen hämtas inte barnen alltid upp på de angivna stationerna, och lämnas i stället ensamma kvar på perrongen när tågen rullar vidare.

– Där måste vi absolut se till att den rutinen fungerar, säger Larsson.