Fakta: USA:s unga väljare

21 procent av de röstberättigade i USA är mellan 18 och 29 år. De är cirka 49 miljoner till antalet.

60 procent av väljarna mellan 18 och 29 år har gått på college. 21 procent har en förälder som inte är född i USA.

Sedan det förra presidentvalet 2012 har 16,5 miljoner unga fyllt 18 år, den ålder då man får rösta.

60 procent av de unga väljarna är vita, 17 procent är spansktalande så kallade latinos och 15 procent är svarta.

Totalt har USA knappt 323 miljoner invånare.

Källa: Circle-projektet vid Tufts University. och US Census Bureau

Pizzakartongerna står uppställda och entusiasmen känns i luften. Ledaren för Republikanska studentföreningen har börjat räkna rösterna som landar i trälådan. Den direktsända debatten mellan USA:s republikanska aspiranter börjar strax och i auditoriet på Saint Anselm College i Manchester hålls tittarparty.

– Jag är konservativ och katolik, jag ska försöka hitta någon att rösta på, säger förstagångsväljaren William Buckley, som studerar juridik och sociologi.

– Just nu funderar jag på Chris Christie, men han är för abort under vissa omständigheter.

Diskuterar intensivt

Buckley är en engagerad förstagångsväljare med åsikter om ekonomin, statsapparatens storlek och president Obamas sjukförsäkringsreform. Liksom studiekamraterna Anna Drakely, 18 år, och Allia Connelly, 20 år, säger han att politik diskuteras vilt i hans generation, i synnerhet så här ett par dagar före New Hampshires primärval.

– Just nu funderar jag över det här med låga skatter. Jag tror jag kommer att rösta på Ted Cruz, säger Drakely, som läser ekonomi.

Från auditoriets scen läses plötsligt resultatet av deltagarnas egen omröstning upp. Studenterna vill helst se Floridasenatorn Marco Rubio som republikansk presidentkandidat. På andra plats kommer förre Floridaguvernören Jeb Bush, följd av Ohioguvernören John Kasich.

Jublet stiger i lokalen.

Ledaren för republikanska studentföreningen, statsvetarstudenten Cameron Lapine, 18, är nöjd. Han säger sig gilla alla tre guvernörerna bland aspiranterna.

– De kan röja upp i den ekonomiska röra som USA befinner sig i.

Tidigare på dagen medgav 21-åriga kommunikationsstudenten Tina Agudelo från Rhode Island College att hon inte heller bestämt sig. Hon är demokrat och känner sig orolig över de tuffa villkoren för studielån.

– Men kampen mot IS måste också prioriteras, påpekar hon.

Så applåderar hon och hennes kursare Jeb Bush. De har alla rest till New Hampshire för att gå på så många kampanjmöten som möjligt.

Clinton "inte ny"

Enligt Elizabeth Ossoff, beteendevetare och psykologiprofessor vid Saint Anselm College, är väljarrösterna representativa för unga i ett allt mer polariserade USA.

– Millenniegenerationen är engagerad men de känner ofta oro och rädsla. Den känslan har stärkts av terrordåden i Paris och San Bernardino, säger hon.

Enligt Ossoff har Demokraternas Bernie Sanders och flera av de republikanska aspiranterna budskap som traditionellt går hem hos unga. Undersökningar visar att de bryr sig om studielån, inkomstskillnader, klimatfrågan, terror och utrikespolitik. Och allt annat som är nytt och annorlunda.

– De är också mycket duktiga på att ta fram information, säger hon.

TT: Dras de inte till Hillary Clinton?

– Vissa, men hon har problem med att skapa entusiasm . Hon är ingen nykomling.

Nytt för de unga väljarna är däremot beteendet att gå och rösta. Därför kan de vara mycket opålitliga, enligt Ossoff.