I den 26 minuter långa videointervjun berättar de påtagligt berörda bandmedlemmarna om sina upplevelser från terrorattacken mot konsertlokalen Le Bataclan i Paris, då 89 människor dödades.

– Först trodde jag att det var PA-systemet som gick sönder, men sedan förstod jag snabbt att det inte var det, säger Eden Galindo, gitarrist i bandet.

Fasansfulla scener

De beskriver de fasansfulla scener de fick bevittna: hur människor dödades runt omkring dem och hur de själva gjorde för att försöka fly. Gitarristen Dave Catching beskriver hur en av gärningsmännen sköt rakt emot honom, men kulorna missade och träffade i stället förstärkaren.

– Jag kastade mig ned på golvet. Han fortsatte att skjuta, skjuta, skjuta och slakta människor runt omkring mig. Jag tror att han trodde att jag var träffad eftersom jag föll till golvet så snabbt, säger han.

Bandet beskriver hur de var och en lyckades fly, trots att gärningsmännen fortsatte skjuta runt omkring dem. Omgivna av sina fans försökte de desperat ta sig ut ur lokalen. Basisten Matt McJunkins gömde sig i ett litet rum tillsammans med flera personer ur publiken, bland annat en kvinna som skjutits i låret.

– Vi försökte stoppa blödningen, men blodet rann ut på golvet ändå. Samtidigt var det någon slags vattenläcka, och vi var rädda att blodet och vattnet skulle rinna ut och få gärningsmännen att upptäcka oss, säger han.

Inget val

Det chockade bandet avbröt omedelbart sin turné och ställde bland annat in den novemberspelning de skulle ha gjort i Sverige. Men bandet är fast beslutet att de ska genomföra sin turné.

– Vi har inte något val. Vi måste göra klart turnén, inte bara för oss själva och våra fans, inte bara för Nick Alexander, inte bara för att det här vårt sätt att leva ... Det här är inte politiskt, det är det som är det vackra, säger Josh Homme, bandets ena grundare, som inte var på plats vid konserten i Paris.

Efter attacken startade bandets fans en kampanj som gick ut på att få Eagles of Death Metals version av Duran Durans "Save a prayer" att nå den brittiska singellistan. Kort därefter bestämde sig Duran Duran för att donera intäkterna från covern till välgörenhet – nu gör EODM detsamma.

– Vi har en låt som heter "I love you all the time", om du är coverartist, ett death metal-band eller dj ... det spelar ingen roll. Gör en cover på den låten så kommer vi att donera vår vinst, säger Homme och fortsätter:

– Dessutom utmanar jag Itunes, Spotify, Amazon, Tidal och vem som än distribuerar musik att donera alla pengar som låten drar in till dem som föll offer för den här attacken.

Och, trots de obeskrivliga upplevelserna på Bataclan, är bandet fast beslutna att återvända.

– Jag kan knappt vänta tills jag får återvända till Paris. Jag kan knappt vänta tills jag får spela där igen, jag vill tillbaka, jag vill vara det första bandet att spela på Le Bataclan igen när det öppnar. Jag var där när det tystnade för en stund. Våra vänner gick dit för att se rock'n'roll och dog. Jag vill återvända och leva, säger bandets sångare Jesse Hughes.