Fakta: Konflikten i Nagorno-Karabach

Utbrytarregionen Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan men majoriteten av befolkningen är armenier och den är i praktiken självstyrande sedan 1992. Republiken har dock inte erkänts av omvärlden, som betraktar regionen som en del av Azerbajdzjan.

Azerbajdzjan och Armenien har efter Sovjetunionens fall flera gånger drabbat samman i strider om regionen. Under kriget mellan de två staterna 1991–1994 dödades ungefär 30 000 människor.

Källa: AFP, Reuters.

Enligt Azerbajdzjan har Armenienstödda styrkor brutit mot vapenvilan 115 gånger under det senaste dygnet. Myndigheterna i Nagorno-Karabach säger dock att inga strider skett under den gångna natten.

Under tisdagen enades parterna om ett eldupphör, efter att över 70 människor dödats i de strider som rasat sedan helgen. Oroligheterna är de allvarligaste i regionen på över 20 år och bedömare har varnat för att de kan utlösa en större konflikt.

Utbrytarregionen Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av befolkningen är armenier och den är i praktiken självstyrande sedan 1992. Regionen har egna styrkor, men får stort materiellt stöd av Armenien – som i sin tur är allierat med Ryssland.

Azerbajdzjan stöds i sin tur av Turkiet, som sedan tidigare har ett mycket spänt förhållande till Ryssland.

Erdogan pekar på Moskvas anklagelser om att Turkiet blandar sig i, och sparkar tillbaka.

– Om vi tittar efter någon som tar ställning så är det Ryssland.