Bakgrund: Kuppförsöket i Turkiet

Vid 22-tiden på fredagskvällen, svensk tid, kom de första uppgifterna om oroligheter i Turkiet. Skottlossning rapporterades från huvudstaden Ankara och helikoptrar och stridsflyg kunde ses flyga över staden. Samtidigt blockerades broar över Bosporen i Istanbul av soldater.

Kort därpå uppgav den turkiske premiärministern Binali Yildirim att delar av militären hade iscensatt ett kuppförsök. Samtidigt meddelade kuppmakarna via statlig tv att man hade tagit över makten för att skydda demokratin.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan uppmanade i sin tur sina anhängare att gå ut på gatorna för att försvara regeringen.

Under natten mot lördagen rapporterades om flera explosioner i Ankara och Istanbul och bland annat besköts parlamentet och säkerhetstjänstens högkvarter.

Efter ovissa timmar lyckades regeringstrogna styrkor omringa och besegra soldaterna som hade försökt att ta makten och vid lunchtid på lördagen sade Binali Yildirim att regeringen hade "full kontroll över situationen". President Erdogan återvände segerviss till Istanbul från semesterorten Marmaris.

Minst 290 personer har dödats under sammandrabbningar.

På lördagen inledde regeringen en omfattande utrensning i militären och rättsväsendet. Militären, domare och åklagare har gripits eller avskedats. På måndagen hade totalt 7 543 personer frihetsberövats, varav 6 038 militärer.

Omkring 9 000 personer har tills vidare tagits ur tjänst.

– Men självklart kräver det ett parlamentsbeslut för att det ska träda i kraft i form av en konstitutionell åtgärd, säger han via tolk i en intervju med CNN.

EU har klargjort att det inte blir något medlemskap för Turkiet om dödsstraffet återinförs. Erdogan understryker att landets ledare måste diskutera frågan men att han som president kommer att godkänna alla beslut av parlamentet.

Han säger också att lidande människor som mist nära anhöriga och grannar frågar sig varför landsförrädarna ska få mat och husrum i fängelset i åratal.

– De vill ha ett snabbt slut på det.

Dokument avslöjar

Det finns dokument som avslöjar vilka som var tänkta att tillsättas på olika ministerposter vid ett maktövertagande, hävdade Yildirim på måndagen. Han sade också att utredningarna kring kuppförsöket fortsätter och att fler inom den turkiska polisen och militären kommer att gripas.

Hittills har totalt 103 högt uppsatta militärer gripits misstänkta för inblandning i kuppförsöket och sedan tidigare sitter tio generaler häktade misstänkta för brott mot den turkiska konstitutionen och för att med våld ha försökt omkullkasta regeringen. Dessutom ska bland andra minst 30 regionala guvernörer ha avskedats.

Även 9 000 poliser och över 80 myndighetstjänstemän är misstänkta och har tills vidare tagits ur tjänst.

Uppskjutna semestrar

Samtidigt har premiärminister Yildirim på obestämd framtid skjutit upp semestrarna för cirka tre miljoner tjänstemän på grund av kuppförsöket. De som redan hunnit ta ledigt ska snarast möjligt återgå i tjänst.

Erdogan hävdar att kuppmakarna leds av hans ärkefiende Fethullah Gülen, en muslimsk ledare som lever i exil i USA – något denne förnekar. Erdogan säger till CNN att en begäran lämnas till USA inom några dagar om utlämning av Gülen. USA:s utrikesminister John Kerry har sagt att Turkiet först måste visa bevis, och på frågan om vad som händer om USA vägrar svarar Erdogan att "vi har en ömsesidig överenskommelse om utlämning av kriminella".

Han understryker också att aktörer som är strategiska partner (underförstått Turkiet och USA) bör följa överenskommelser.

– Naturligtvis bör det finnas ömsesidighet.

En Istanbulpolitiker avled på måndagen efter att ha blivit överfallen på sitt kontor. Politikern var vice borgmästare i en stadsdel i centrala Istanbul och blev skjuten i huvudet, men händelsen hade enligt uppgifter på kvällen inte samband med militärkuppen.