Bakgrund: Kuppförsöket i Turkiet

Vid 22-tiden på fredagskvällen, svensk tid, kom de första uppgifterna om oroligheter i Turkiet. Skottlossning rapporterades från huvudstaden Ankara och helikoptrar och stridsflyg kunde ses flyga över staden. Samtidigt blockerades broar över Bosporen i Istanbul av soldater.

Kort därpå uppgav den turkiske premiärministern Binali Yildirim att delar av militären iscensatt ett kuppförsök. Samtidigt meddelade kuppmakarna via statlig tv att man tagit över makten för att skydda demokratin.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan uppmanade i sin tur sina anhängare att gå ut på gatorna för att försvara regeringen.

Under natten mot lördagen rapporterades om flera explosioner i Ankara och Istanbul och bland annat besköts parlamentet och säkerhetstjänstens högkvarter.

Efter ovissa timmar lyckades regeringstrogna styrkor omringa och besegra soldaterna som försökt ta makten och vid lunchtid på lördagen sade Binali Yildirim att regeringen hade "full kontroll över situationen". President Erdogan återvände segerviss till Istanbul från semesterorten Marmaris.

Minst 290 personer har dödats under sammandrabbningar.

På lördagen inledde regeringen en omfattande utrensning i militären och rättsväsendet. 2 839 personer ur militären har gripits och nästan lika många domare och åklagare har avskedats. På söndagen hade totalt 6 000 personer frihetsberövats.

I ett tal på en begravning för några av dem som dödades under kuppförsöket sade Erdogan att arbetet med att städa ut "viruset" fortsätter.

Han sade också att Turkiet ska överväga att införa dödsstraff.

– I demokratier fattas beslut baserat på vad folket säger. Jag anser att vår regering ska tala med oppositionen och fatta ett beslut, sade presidenten inför en folkmassa som krävde att dödsstraffet återinförs.

Erdogan kallade samtidigt kuppmakarna för en "terrorgrupp" och hävdade att den leds av hans ärkefiende Fethullah Gülen, en muslimsk ledare som lever i självpåtagen exil i USA. Gülen själv har förnekat inblandning och fördömt kuppförsöket.

Erdogan sade att medlemmar ur Gülenrörelsen gripits i armén och att regeringen ska begära att anhängare till Gülen utlämnas från USA.

6 000 frihetsberövade

Samtliga kuppmakare har oskadliggjorts, rapporterar statliga medier. En av dem som frihetsberövats är befälhavaren för flygbasen Incirlik i den södra turkiska provinsen Adana, general Bekir Ercan Van. Han är misstänkt för inblandning i kuppförsöket.

Incirlik ligger bara 16 mil från den syriska gränsen och används bland annat av USA i kriget mot IS i Syrien och Irak. Flygbasen stängdes i samband med kuppförsöket men har nu öppnats igen, uppger turkiska myndigheter.

Hittills har 6 000 personer frihetsberövats i Turkiet i samband med kuppförsöket, däribland en högt uppsatt rådgivare till Erdogan, enligt tv-kanalen NTV på söndagen.

Minst 290 personer har dödats och 1 400 skadats under sammandrabbningarna, bland dem en turkisk fotograf som dödades av soldater i Istanbul, enligt det turkiska utrikesdepartementet.

Sent på söndagen rapporterades det om sammandrabbningar mellan regeringstrogna styrkor och kuppmakare vid militärbasen Konya. Regeringskällor sade att strider fortsatte in på kvällen, trots tidigare uppgifter om att regeringstrupper hade läget under kontroll.

Misstänkta upprorsmän på Istanbuls flygplats Sabiha Gokcen överlämnade sig till polis sedan varningsskott avfyrats.

"Inget carte blanche"

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault varnar den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan för att utnyttja kuppen som en förevändning för att kringgå demokratiska principer.

– Vi vill att rättsstatliga principer ska gälla i Turkiet. Kuppen är inte ett carte blanche för Erdogan. Det kan inte bli frågan om utrensningar, utan rättsstaten måste gälla, sade Ayrault i fransk tv.

Han ifrågasatte också om Turkiet är en pålitlig partner i kampen mot extremiströrelsen Islamiska staten.

Firande och våld på gatorna

På flera torg runt om i Turkiet samlades under lördagskvällen människor för att fira och visa sitt stöd för regeringen och missnöje med kuppförsöket.

Förutom firandet på gatorna kom också rapporter tidigt på lördagen om våld mot soldater som deltagit i kuppförsöket efter att de gett upp.

Svenska UD har ändrat sina reserekommendationer för Turkiet. Tidigare avrådde UD från icke nödvändiga resor till Turkiet som helhet. Sedan lunchtid på söndagen avråder UD från icke nödvändiga resor till Istanbul och Ankara, samt provinser i sydöstra Turkiet.