Erdogan passade samtidigt på att ge en känga åt de internationella medier som kritiserat honom.

– Är det så här ni ser på demokrati? Nu har ett parti med runt 50 procent av rösterna nått makten i Turkiet. Det bör respekteras av hela världen, men jag har inte sett tecken på någon sådan mognad, sade han efter att han bett morgonbön vid en av Istanbuls moskéer, enligt Reuters.

Jordskredsseger

När i stort sett alla röster är räknade har AKP fått 315 platser av 550 möjliga i parlamentet, något som i turkiska medier beskrivs som en jordskredsseger.

AKP har dominerat turkisk politik de senaste tio åren och kommer att kunna bilda egen regering med det valresultatet. Framför allt är det en styrkedemonstration av den 61-årige presidenten som nu kan gå vidare med sina kontroversiella planer på att stärka presidentmakten i landet.

Vid sitt segertal uppmanade premiärminister Ahmet Davutoglu samtliga politiska partier att göra gemensam sak för att ändra landets författning. För även om AKP gick fram starkt räcker segern inte för att partiet på egen hand ska ändra i grundlagen.

– Jag riktar mig till alla partier att medverka till att vi får till stånd en ny konstitution.

Missnöje

Det republikanska CHP höll i stort ställningarna, med dryga 25 procent av rösterna, medan det högernationalistiska MHP med sina knappa 12 procent tappade stort.

Prokurdiska HDP låg på 10,7 procent, strax över parlamentsgränsen på 10 procent.

– Denna femmånadersperiod var full av ojämlika, orättvisa och extraordinära förutsättningar för vår valkampanj, säger en av HDP:s ledare, Figen Yüksekdag, enligt turkiska tidningen Hurriyet.

– Vi hade ingen kampanj, vi försökte vara rädda vårt folk från massakrer, fortsätter hon.

Över 100 människor dödades i ett självmordsdåd den 10 oktober mot en prokurdisk demonstration.

Extraval

I det ursprungliga valet, i juni i år, förlorade AKP den majoritet som partiet haft sedan 2002 och söndagens resultat för det styrande partiet ligger en bra bit över vad som förutspåtts hos opinionsinstituten.

De första eftervalsanalyserna lutar åt att turkarna efter några mycket turbulenta månader längtar efter stabilitet – plus att många röstade på AKP av rädsla.

Den turkiska börsen reagerade positivt på valresultatet. Inledningsvis steg index med 5,4 procent på resultatet.