"Jag slog ihjäl dem".

51-åringen i det första förhöret om dubbelmordet i Norrahammar.

Fakta: Åtalet mot 51-åringen

Den 28 maj hittades en man och en kvinna i 70-årsåldern döda efter en brand i en villa Norrahammar, söder om Jönköping. Det visade sig senare att paret hade misshandlats svårt, och att mannen var död innan branden startade.

Den 8 juni anhölls en 51-årig man, misstänkt för att ha mördat paret och anlagt branden. Han häktades två dagar senare och har delvis erkänt.

Sedan fann polisen kopplingar mellan 51-åringen och ett annat par i 70-årsåldern, som hittats döda i mars när deras sommarstuga brunnit ner på bergsområdet Hökensås, i Tidaholms kommun.

51-åringen är åtalad för två fall av dubbelmord och grov mordbrand, samt grova bedrägerier på sammanlagt drygt 5,7 miljoner kronor mot 17 personer.

Han greps sedan polisen konstaterat att han köpt tändvätska av ett visst märke samma dag som branden i Norrahammar. Tomma flaskor hittades på brandplatsen.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att 51-åringen inte är allvarligt psykiskt störd.

Fakta: Mördare med många offer

1979 dömdes en 19-årig man för att ha mördat elva äldre patienter på ett sjukhus i Malmö där han arbetat som vårdbiträde. Offren fick ett frätande och bedövande rengöringsmedel i saft, enligt 19-åringen som en form av dödshjälp. Han dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård.

En natt i juni 1994 sköts sju personer ihjäl i Falun av den berusade 24-årige militären Mattias Flink. Han dömdes till livstids fängelse, men släpptes 2014.

I december 1994 sköts fyra personer till döds utanför en restaurang på Stureplan i Stockholm. Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse för morden.

I mars i år sköts tre unga personer ihjäl i Uddevalla. En 23-årig man dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för morden, men har överklagat.

– Det gäller oavsett om han döms bara för morden i Norrahammar eller även för morden i Hökensås. Det finns så försvårande omständigheter i Norrahammar att bara det renderar livstid, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff till TT.

Den åtalade, klädd i svart tröja, lyssnade till synes lugn och samlad på det som sades i rättssalen men oftast med blicken riktad ner på bordet framför sig.

Han erkände, genom sin advokat Leif Silbersky, att han mördat det par i 70-årsåldern som hittades döda i sin eldhärjade villa i Norrahammar utanför Jönköping i maj.

Försökte övertala

Enligt åklagaren hade den 51-årige kapitalförvaltaren med sig champagne och räksmörgåsar till ett överenskommet besök hos paret för att försöka förmå mannen att inte kräva tillbaka pengar. När det inte lyckades slog han ihjäl honom med ett basebollträ.

När kvinnan kom hem misshandlade han även henne svårt. Hon dog senare av brandröken efter att 51-åringen tänt på villan. På en övervakningsfilm från en butik ses han stoppa ner fyra flaskor tändvätska av samma märke som hittats i villan i en plastkasse och betala, bara några timmar före besöket hos det mördade paret.

Advokat Leif Silbersky sade i rätten emot åklagarens beskrivning att dubbelmordet skulle ha varit planerat:

– Vad som skett är att han gjort en avskyvärd handling, som han utfört helt spontant och oöverlagt. Han ångrar bittert vad han ställt till med.

Kofot viktigt bevis

Mannen står även åtalad för att ha mördat ett annat äldre par i mars, som hittades när deras avskilt belägna sommarstuga brunnit ner på Hökensås, ett vidsträckt bergsområde väster om Vättern.

Där har varken brandorsak eller dödsorsak kunnat fastställas och 51-åringen fortsätter att neka till brott. Men en kofot som hittats i hans ägo med blodrester från paret i stugan har lagts fram som en viktig del i bevisningen.

Ekonomiskt motiv

Båda de döda paren hade gett 51-åringen summor på omkring en miljon kronor för att han skulle placera pengarna i en bank i Schweiz, men i stället har han använt dem själv, enligt åklagaren.

Under rättegången beskrev hon hur mannens inkomster minskat drastiskt under senare år.

– Hans konsumtion kunde inte täckas av hans egna inkomster, sade Törsleff.

Ovanligt fall

Om rättssystemet finner att 51-åringen är skyldig till båda dåden, blir han en av de svenskar som dömts för flest mord i modern tid.

51-åringen åtalas också för grovt bedrägeri på nästan sex miljoner kronor mot 17 olika personer. Han erkänner brott, men advokat Silbersky menar att det ska rubriceras som grov förskingring.

Det första förhöret med 51-åringen planeras ske när rättegången fortsätter på tisdag.