Fakta: Rosetta och kometen

Rosetta-expeditionen, som startade i och med uppskjutning av sonden 2004, är en historisk satsning. I och med den i alla fall någorlunda lyckade landningen på en komet blev projektet 2014 års största vetenskapliga genombrott, enligt tidskriften Science.

En grundtanke med projektet är att lära sig mer om vårt solsystems uppkomst. Kometer fungerar som ett slags tidkapslar, i och med att de har förändrats väldigt lite sedan solsystemet bildades för cirka 4,5 miljarder år sedan.

Expeditionen avslutas i och med att sonden Rosetta kraschlandas på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko (med engelsk transkribering: 67P/Churyumov-Gerasimenko) senare i september.

För tillfället har kometen en omloppstid runt solen på knappt 2 400 jorddygn, men dess bana ändras regelbundet av i första hand Jupiters gravitationskraft.

"Sökandet är över!", utropade ESA på sitt Twitter-konto i rymdsonden Rosettas namn i måndags, och lade ut bilder på den kylskåpsstora landaren, liggande i en skreva på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko.

Philae har inte synts till sedan hösten 2014, då den sattes ned för att utforska kometen. Det var en historisk händelse, första gången människan lyckats landa en farkost på en komet. Men det gick inte som tänkt.

Lättviktigt kylskåp

På jorden vägde Philae 100 kilo, men på grund av den svaga gravitationen på 67P beskrev experterna landningen som ett försök att ställa ned ett kylskåp som väger ett gram.

Resultatet blev att landaren studsade i flera timmar, för att till slut lägga sig till rätta i en mörk sänka där dess solceller knappt fick någon energi.

Det är först nu, när Rosetta lyckats fotografera landaren, som man till fullo förstår vad som gick snett. Philae ligger "med ett ben i luften och antennerna nedåt", vilket förklarar den dåliga kommunikationen, säger projektchefen Philippe Gaudon till nyhetsbyrån AFP.

Tack och hej

Men mångmiljardprojektet beskrivs ändå som hyfsat lyckat. Innan antennsignalen blev för svag i november 2014 hann den utföra 60 timmars experiment och skicka hem en del data. Och forskarna är glada över att ha hittat sitt "kylskåp" för ett sista tack och hej. Om bara några veckor ska nämligen även moderskeppet Rosetta kraschlandas på 67P, för att tillsammans med Philae vila där medan kometen rusar vidare i evigheten.

– Vi började tänka att Philae skulle vara borttappad för gott. Det är otroligt att vi har hittat detta i sista stund, säger Rosettachefen Patrick Martin enligt AFP.

Den 30 september är det tänkt att Rosetta ska slå ned på 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, som rusar runt i solsystemet i hastigheter i storleksordningen 10–40 kilometer i sekunden.