Fakta: Kriget i Syrien

Konflikten i Syrien startade 2011 med ett uppror i form av fredliga protester, som övergick i ett regelrätt inbördeskrig. Fler än 270 000 människoliv har krävts och hälften av landets befolkning har drivits på flykt.

Flera fredsinitiativ och försök till politiska processer har sjösatts utan att lyckas. FN-sändebuden Kofi Annan och Lakhdar Brahimi gav upp sina försök att medla. Den svåra posten innehas nu av den svensk-italienska diplomatveteranen Staffan de Mistura.

Den 18 december antog FN:s säkerhetsråd enigt resolution 2254. Den stakar ut en vägkarta för en fredsprocess i Syrien och förordar vapenvila, förhandlingar mellan rebellgrupper och president Bashar al-Assads regim, utarbetande av en ny författning samt att FN-övervakade val hålls 2017.

Situationen kompliceras av att jihadistgruppen Islamiska staten (IS) är aktiv i Syrien. Den våldsamma gruppen strider för att införa en egen stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islamisk lag, men har väckt avsky bland muslimer världen över.

Källa: FN, TT:s arkiv

Många av de flyende är människor som bott i tillfälliga läger längs gränsen till Turkiet, och som tvingats ta sig mot andra läger eller närliggande byar efter strider i området mellan extremiströrelsen Islamiska staten (IS) och rebellgrupper, uppger människorättsorganisationen.

HRW uppmanar Turkiet att släppa in dem. Men i stället för att hjälpa dem ska turkiska gränsvakter ha öppnat eld när några närmat sig gränsen.

"Svarar med skott"

– Medan civila flyr IS svarar Turkiet med skarp ammunition i stället för medlidande, säger Gerry Simpson, researcher vid HRW.

Samtidigt rasar strider mellan regimstyrkor och jihadistrebeller på två fronter, uppger det oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Armén försöker återta ett strategiskt område norr om staden Aleppo som intogs av IS på torsdagen, medan regimstyrkor och miliser lojala med dem strider mot al-Qaida-anknutna al-Nusra i norra Aleppoprovinsen.

Bräckligt eldupphör

al-Nusra och IS omfattas inte av den nästan sju veckor långa vapenvilan i Syrien, men regeringsoffensiven kring Aleppo väcker ändå oro för att överenskommelsen ska spricka. Olika gruppers territorium i Syrien överlappar varandra och på en del håll strider rebellgrupper på samma sida som al-Nusra.

Sedan i söndags har 210 stridande dödats vid fronterna kring Aleppo – 82 av dem på regimsidan, 94 tillhörande al-Nusra och 34 IS-krigare, enligt SOHR.

Vapenvilan har totalt sett lett till minskat våld för första gången under den fem år långa konflikten. Representanter för den syriska regimen anlände på fredagen till Gèneve för nästa runda av fredssamtal, som syftar till att få ett slut på det fem år långa krig som skördat över 270 000 liv och tvingat hälften av befolkningen på flykt.