– Jag är jätteglad, ni vet ju var mina känslor är någonstans.

Efter födelsen av sin son syftar prins Daniel på sitt uttalande om att "mina känslor är all over the place" när prinsessan Estelle föddes.

Bakgrund: Familjen

Familjen kronprinsessan Victoria och prins Daniel:

1999: Daniel Westling från Ockelbo startar tillsammans med en vän ett gym i Stockholm.

2001 blir han kronprinsessan Victorias personlige tränare.

30 maj 2002: Det blir offentligt att kronprinsessan och hennes tränare är ett par.

26 februari 2004: Daniel Westling ger sin första intervju – för skoltidningen "En Spänn" i Ockelbo. Han säger att han vill bilda familj om "tio år", alltså 2014.

25 augusti 2004: För första gången följer Daniel med Victoria under ett av hennes uppdrag som kronprinsessa – en träningslandskamp i ishockey i Globen.

29 april 2006: Daniel Westling gör sitt första officiella framträdande med hela kungafamiljen i samband med kungens privata födelsedagsmiddag.

14 juli 2006: Daniel är för första gången inbjuden till kronprinsessans födelsedagsfirande på Öland.

2 juni 2008: Daniel är med på danske kronprins Fredriks 40-årskalas. Samma månad blir det officiellt att Daniel skrivit på ett hyreskontrakt för en tvårummare i Pagebyggnaden på Drottningholm. Men han blir inte sambo med Victoria, enligt hovet. Hon bor nämligen i en flygel några hundra meter bort.

24 februari 2009: Kronprinsessan och Daniel Westling tillkännager sin förlovning

19 juni 2010: Daniel Westling blir prins Daniel när han gifter sig med kronprinsessan Victoria i Storkyrkan i Stockholm.

17 augusti 2011: TT flashar på den efterlängtade nyheten: "Kronprinsessan Victoria väntar barn i mars 2012".

23 februari 2012: Klockan 04.26 föder kronprinsessan sitt första barn, en flicka som är 51 centimeter lång och 3 280 gram tung. Hon får namnet Estelle. När den stolte fadern möter pressen utanför Karolinska universitetssjukhuset i Solna får han ur sig: "Mina känslor är all over the place".

22 maj 2012: Prinsessan Estelle döps i Slottskyrkan.

25 augusti 2014: Estelle börjar på ur och skur-förskola i Danderyd. Förskolepremiär följs av ett massivt medieuppbåd som trängs ute på gården.

4 september 2015: Det blir känt att prinsessan Estelle ska få ett syskon. Liksom förra gången sägs det att barnet ska komma i mars.

Fakta: Successionsordningen

Successionsordningen (SFS 1810:0926) slår fast vem av kung Carl XVI Gustafs barn och barnbarn som står i tur att bli Sveriges regent efter honom.

"Äldre syskon och äldre syskons efterkommande ha därvid företräde framför yngre syskon och yngre syskons efterkommande", heter det, vilket till exempel innebär att kronprinsessan Victorias barn går före hennes syskon (och deras barn) i kön.

Prins Carl Philip stod först på listan när han föddes 1979, eftersom regeln då var att kronan skulle ärvas av en pojke. Den 1 januari 1980 ändrades reglerna så att det äldsta barnet, oavsett kön, kommer först. Därmed blev Victoria kronprinsessa.

Så här kommer listan se ut efter att kronprinsessan Victorias andra barn och Carl Philips barn är fött:

1. Kronprinsessan Victoria

2. Prinsessan Estelle, dotter till kronprinsessan

3. Sonen till kronprinsessan Victoria

4. Prins Carl Philip

5: Barnet till prins Carl Philip

6: Prinsessan Madeleine

7: Prinsessan Leonore, dotter till Madeleine

8: Prins Nicolas, son till Madeleine

Spekulationerna har pågått under några dagar om när kronprinsessan Victoria ska föda sitt andra barn. Och på onsdagskvällen kom beskedet som många väntat på när hovet kallade till en pressträff på Karolinska sjukhuset i Solna.

Där mötte en stolt nybliven tvåbarnspappa medierna och berättade att kronprinsessan Victoria klockan 20.28 har fött en son. Pojken väger 3 655 gram och är 52 centimeter lång.

– Jag är jätteglad, ni vet ju var mina känslor är någonstans, säger prinsen och syftar på sitt uttalande om att "mina känslor är all over the place" när prinsessan Estelle föddes.

Såväl mor som barn mår bra.

– Allt har gått väldigt bra, det gick fort. Vi kom in i kväll, säger prins Daniel och avslöjar efter en fråga att det fälldes glädjetårar vid födseln.

Daniel klippte navelsträngen

Enligt överläkaren Lennart Nordström var det en snabb förlossning efter att kronprinsessan kom in till sjukhuset under den tidiga kvällen.

Det var prins Daniel som klippte navelsträngen, berättar han själv. Däremot visste han och kronprinsessan inte i förväg att det skulle bli en pojke. Prinsessan Estelle vet inte heller att hon har blivit storasyster. Det beskedet får hon först på torsdag morgon.

Vad barnet ska heta blir känt under torsdagen. Då ska kungen kalla till konselj och informera om namn, tilltalsnamn och titel.

Statsministern gratulerar

Det ska även hållas en vittnesbekräftelse. Vid den kommer bland andra statsminister Stefan Löfven att närvara. Senare ska också Te Deum, en tacksägelsegudstjänst, hållas.

"Jag vill framföra mina varmaste gratulationer till kronprinsessan Victoria och prins Daniel som har blivit föräldrar igen. Vi gläds med föräldrarna och med storasyster Estelle", skriver statsministern i ett uttalande.

Även MP-språkrören, tillika statsråden, Åsa Romson och Gustav Fridolin skickar en hälsning efter den kungliga nedkomsten:

"Ett stort grattis till kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Särskilt grattis till nyblivna storasyster Estelle, med det ansvar och glädje det innebär att få ett syskon att dela erfarenheter med. Våra varmaste lyckoönskningar går till er alla. Framtiden tillhör barnen!"

Trea i tronföljden

Den nyfödda pojken tar plats som nummer tre i successionsordningen efter sin mamma Victoria och storasyster Estelle – vilket i praktiken inte betyder så mycket, enligt hovexperten Sten Hedman.

– Det kommer ju att bli Estelle som blir drottning av Sverige. Så det blir ingen egentlig förändring när storasyster står före i kön, säger han till TT.

– Men det påverkar populariteten för kungahuset. Barn är ju det roligaste som finns och framförallt blir det ju gulliga bilder. Det är roligt med nya ansikten, för de gamla har vi ju sett så mycket.

Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga magasinet, är glad över beskedet och instämmer i att födseln är ett uppsving för kungahuset.

– Det finns inget som är så bra för monarkin som antingen bröllop eller nya kungliga familjemedlemmar. Det kommer att ha stor betydelse för monarkin, säger han till TT.