"Det har begåtts extrema övergrepp på civila. Allt det värsta man kan tänka sig."

Sydsudanexperten Erik Persson om läget i Sydsudan, som på lördagen fyllde fem år som nation.

Fakta: Psykisk ohälsa i Sydsudan

I Rapporten Our hearts have gone dark – the mental health impact of South Sudan's conflict har Amnesty international intervjuat 161 överlevande som vittnar om hur våldet har påverkat deras liv och mentala hälsa.

De vittnar om självmordstankar, mardrömmar, sömn- och ätstörningar, depression och posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, ett allvarligt tillstånd som innebär att de drabbade återupplever fruktansvärda upplevelser i form av påträngande minnesbilder och mardrömmar.

Vid sidan av det brutala våldets fysiska konsekvenser är de mentala ärren inte lika synliga och glöms därför lätt bort. Förutom att få stopp på våldet måste även vård och stöd ges till dem som traumatiserats av kriget, uppmanar Amnesty i rapporten.

Källa: Amnesty International

Fakta: Sydsudan – världens yngsta nation

Det östafrikanska landet, med en befolkning på cirka 11 miljoner invånare, firade sin självständighet från Sudan den 9 juli 2011. Sedan dess har glädjen över frigörelsen från Sudan överskuggats allt mer av inbördeskrig. Det utbröt då president Salva Kiir anklagade sin vicepresident Riek Machar för försök till statskupp. Striderna har väckt etniskt våld mellan landets två största folkgrupper, då Kiir kommer från majoritetsfolket dinka och Machar från nuerna.

I januari 2014 skrev Kiir och Machar under en vapenvila. Den bröts efter ett par dagar. Sedan dess har flera överenskommelser slutits men sedan brutits.

Över tiotusen människor har dött i konflikten. 1,6 miljoner människor har drivits från sina hem och är flyktingar i sitt eget land. Över 800 000 har flytt till närliggande länder. En svältkatastrof är överhängande och minst fyra miljoner människor får inte tillräckligt med mat.

Källa: UNHCR, Amnesty International

Philip är ett av de många offren som drabbats av det inbördeskrig som ännu pågår i landet. Han vittnar i en ny rapport från Amnesty om hur han tvingades äta delar av nyligen ihjälskjutna människor. När konflikten bröt ut i december 2013 befann han sig i en av säkerhetsstyrkornas byggnader i huvudstaden Juba. En grupp män hade just radats upp och dödats av soldater, berättar Philip i rapporten. Han försökte gömma sig för att undgå upptäckt.

– Men de hittade mig. De bakband mina händer och tvingade mig under vapenhot att dricka blod och äta kött. De sade åt mig att om jag inte gjorde det skulle jag dö. När jag sover om natten, återvänder de som dödades i mina mardrömmar, säger han.

Placeras i fängelse

I Sydsudan finns för närvarande bara två verksamma psykiatriker, för landets cirka elva miljoner invånare. I brist på vård placeras människor som lider av psykisk ohälsa och posttraumatisk stress i fängelser, trots att de allra flesta inte har gjort sig skyldiga till något brott.

– Massvåldtäkter och massakrer, människor som tvingas äta andra människor – det har begåtts extrema övergrepp på civila. Allt det värsta man kan tänka sig. Läget är fortfarande katastrofalt på många håll, säger Sydsudanexperten Erik Persson som följt konflikten på nära håll för bland annat Utrikespolitiska institutets räkning.

När Sydsudan blev självständigt den 9 juli 2011 innebar det slutet på Afrikas längsta inbördeskrig mellan norra och södra Sudan – ett krig som pågick mellan 1983 och 2005. Men det dröjde inte länge förrän ett nytt inbördeskrig var i gång. Den utlösande faktorn var att den sittande presidenten Salva Kiir sparkade hela sin regering inklusive vicepresidenten Riek Machar.

Osäkert om fred

Riek Machar sågs som ett hot och som en utmanare inför det stundande valet som skulle ha hållits 2015, men som nu skjutits upp på obestämd tid. Kiir och Machar kommer dessutom från två olika folkgrupper, dinka respektive nuer, och motsättningar med etniska förtecken har spätts på i takt med att konflikten fortsatt. De stridande parterna undertecknade ett fredsavtal – flera överenskommelser om vapenvila hade gjorts dessförinnan för att sedan brytas – i augusti i fjol, men våldet fortsätter.

– När jag var i Juba i november förra året hade fredsavtalet undertecknats, och ändå kände jag mig mer pessimistisk än någonsin. Det är mycket svårt att säga om det finns någon varaktig fred i sikte, säger Erik Persson.

TT: Finns det inte någon strimma hopp, trots allt?

– Möjligen kanske lugnet kan börja lägga sig i landet om de kan hålla fred högst uppe i toppen. Att Riek Machar återinstallerats som vicepresident, är på plats i Juba och ännu är vid liv kanske kan ses som ett gott tecken. Och det faktum att de inte har råd att kriga längre, ekonomin är helt körd i botten, säger Erik Persson.

Fotnot: För att skydda deras identiteter har Amnesty ändrat namnen på dem som intervjuas i rapporten. Phillip heter egentligen något annat.