Det innebär dock inte att herrarna helt frias från sanktioner, eftersom EU-länderna för ett knappt år sedan ändrade sina formuleringar, när sanktionerna förlängdes i ytterligare ett år.

Tills vidare ogiltigförklaras därför endast besluten att frysa eventuella tillgångar i EU och inte utfärda visum till Azarov och Arbuzov mellan den 6 mars 2014 och den 5 mars 2015.

De två premiärministrarna sattes upp på sanktionslistan sedan president Viktor Janukovytjs mer Rysslandsvänliga styre rasat samman efter demonstrationer och våldsamheter i Kiev i februari 2014. EU-domstolen konstaterar dock att det brev från Ukrainas nya riksåklagare som EU-länderna stödde sig på när sanktionsbeslutet fattades inte gav några detaljer om Azarovs och Arbuzovs påstådda förskingring av offentliga medel.

Utöver Azarov och Arbuzov gäller torsdagens utslag även Azarovs son Oleksij, förre energiministern Eduard Stavytskyj samt parlamentsledamoten Serhij Kljujev.

Kljujev, Arbuzov och Azarov den äldre har även vänt sig till domstolen för att få sina senare sanktionsbeslut ogiltigförklarade. De fallen är dock ännu inte avgjorda.