Fakta: Fem EU-principer om Ryssland

EU:s utrikesministrar är överens om fem principer i relationerna till Ryssland:

Hålla kvar vid sanktionerna så länge som Ryssland inte lever upp till det så kallade Minsk-avtalet från februari 2015.

Stärka relationerna till övriga medlemmar av EU:s så kallade Östliga partnerskap.

Stärka motståndskraften mot rysk propaganda.

Vara öppen för dialog på områden som man måste förhandla om.

Stödja det civila samhället i Ryssland, bland annat genom utbytesprogram till väst.

Källa: EU

– I första läget så diskuteras det inte väldigt många personer, utan en väldigt begränsad lista på så kallade "spoilers", berättar utrikesminister Margot Wallström (S) efter måndagens möte med sina EU-kollegor i Bryssel.

Bland de personer som kan komma att drabbas av visumförbud till EU och en frysning av eventuella tillgångar finns exempelvis talmännen för såväl Libyens internationellt erkända parlament – just nu med säte i Tobruk – samt den så kallade Nationalkongressen i Tripoli.

EU:s utrikesministrar diskuterade på måndagen även situationen i Iran – dit utrikeschefen Federica Mogherini åker den 16 april – samt relationerna till Ryssland.

Bland de fem principer som ska ligga till grund för förhållandet till Moskva finns ett fasthållande vid de sanktioner som införts med anledning av kriget i Ukraina.

Margot Wallström ser det exempelvis som givet att fortsatt kräva ett återlämnade av Krim-halvön.

– Självklart! Man ska väl inte bara kunna annektera olagligen ett område från ett annat land och sedan hävda att det är ens eget territorium. Det är just ett exempel på att vi måste vara konsekventa och inte ge upp och framför allt inte falla för den retorik som Ryssland har, säger utrikesministern i Bryssel.