– Det är en bra och gemensam grund, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini sedan unionens utrikesministrar på måndagen skrivit ner vad de tycker om fredsprocessen, för första gången sedan i somras.

Bland annat skrivs att "EU fördömer starkt terrorattackerna och våldet från alla parter och under alla omständigheter". Alla parter manas också att använda "proportionalitet" i användandet av våld.

Tvist om märkning

Att hitta rätt ord tog dock betydligt längre tid än väntat, framför allt på grund av tvisten kring produkter från israeliska bosättningar. EU slog i höstas fast att varor från ockuperade områden inte kan märkas som "producerade i Israel", vilket väckte israelisk ilska, men också en hel del gny från exempelvis Ungern och Tjeckien.

I måndagens slutsatser enades ministrarna till sist om att betona att det för alla avtal mellan Israel och EU måste ses till att de inte gäller på ockuperade områden. Fast samtidigt betonas också att det inte handlar om en bojkott.

– Det är som alltid: man får kompromissa lite i formuleringarna, men till slut blev det i alla fall gemensamma slutsatser, konstaterade utrikesminister Margot Wallström (S) efter mötet.

"Svåra relationer"

Slutsatserna antas samtidigt som relationen mellan Israel och Wallström personligen har nått nya bottennivåer. Fast det spelar inte in på måndagens beslut, enligt Wallström.

– Det har ju ingenting med det här att göra. . . Det här ju en lång historia som också drabbade min företrädare (förre utrikesministern Carl Bildt) när det gäller relationerna med Israel som har varit svåra. Vi kan bara upprepa det som vi alltid har sagt: vi vill ha en god relation med Israel och vi måste kunna tala också om värderingar, sade Wallström i Bryssel.