Bakgrund: Lämna eller stanna?

Om britterna röstar för att stanna i EU kommer en uppgörelse från den 19 februari, som förhandlats fram med övriga länders stats- och regeringschefer, att träda i kraft. För vissa av delarna innebär det att EU-kommissionen genast kommer att lägga fram en del lagförslag, som sedan medlemsländerna och EU-parlamentet formellt behöver godkänna.

I uppgörelsen ingår att Storbritannien under en sjuårig övergångsperiod kommer att kunna dra ner på vissa socialbidrag till inflyttade EU-medborgare. Möjlighet ges även att betala ut mindre i barnbidrag till barn som är bosätta i andra EU-länder, samt en "nödbroms" att dra i för att kräva utförligare behandling av ny lagstiftning inom euroområdet.

Storbritannien har också fått löfte om att det ska skrivas in i EU:s grundfördrag att landet inte omfattas av devisen om en "allt fastare sammanslutning". Det kan dock ske först vid nästa fördragsändring, vilket kan dröja långt in i framtiden.

Om britterna röstar för att lämna EU skrotas omedelbart februariuppgörelsen. I stället vidtar förhandlingar om detaljerna i utträdet. Om parterna inte kommer överens på annat sätt utträder sedan Storbritannien automatiskt två år efter att man skickat in sin ansökan om att få lämna unionen.

EU:s ordförande Donald Tusk slog redan innan den brittiska folkomröstningen fast att, oavsett resultat, så behövs nu en rejäl funderare över unionens framtid.

– Vi vore dåraktiga om vi ignorerade en sådan varningssignal, sade han.

En rad krismöten kommer att hållas i EU redan under midsommarhelgen, så snart resultatet är klart på midsommaraftons morgon. På tisdag träffas EU-ledarna för att diskutera situationen på ett toppmöte.

Växande krav

Flera EU-ledare är nu oroade för att krav på EU-folkomröstningar eller på omförhandlade medlemsvillkor ska växa sig starka även i deras länder.

– Oavsett hur det går kan man nog förvänta sig att det blir fler folkomröstningar framöver. Man märker hur partier och aktörer runtom i Europa låter sig inspireras av den brittiska folkomröstningen, framför allt EU-kritiska politiker som Marine Le Pen eller Sverigedemokraterna, säger Göran von Sydow, statsvetare på Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps).

I Frankrike driver högernationalistiska Nationella Frontens ledare Marine Le Pen redan krav på folkomröstning om EU-medlemskapet. Hon är dessutom en av kandidaterna i nästa års franska presidentval.

Populistiska framgångar

I Ungern har premiärminister Viktor Orbán signalerat att han vill ha en folkomröstning om EU:s asylpolitik. Och bara i år har EU-kritiska populistpartier skördat framgångar i parlaments- och presidentval i Österrike, Slovakien, Cypern och Irland, samt i delstatsval i Tyskland. Migrationskrisen är en viktig orsak.

I Tyskland hålls val nästa år och de etablerade partierna riskerar att förlora röster till främlingsfientliga och EU-kritiska Alternative für Deutschland (AfD).

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande väntas komma med en gemensam reaktion på det brittiska folkomröstningsresultatet. Källor har uppgett för Reuters att reaktionen sannolikt blir försiktig. Det kommer varken vara tal om att ta nya EU-steg mot federalism eller att demontera EU:s makt.

Bitterhet mot britter

Det finns en bitterhet i EU mot att den brittiske premiärministern David Cameron försökt lösa sina inrikespolitiska problem genom att utlysa en folkomröstning som skakar om hela EU. Sveriges nya EU-minister Ann Linde (S) har kritiserat honom för att ha agerat oansvarigt.

I Spanien har vänsterpopulistiska Podemos blivit ett parti att räkna med och i Grekland styr Podemos förebild Syriza. De partierna är kritiska mot EU:s åtstramningskrav efter eurokrisen. Där finns, liksom i flera länder i Öst- och Centraleuropa, ett starkt stöd för EU-medlemskapet. Men britternas folkomröstning kan leda till krav på att likt Storbritannien, förhandla fram fördelar eller undantag från EU-politiken.

För att förebygga framtida försök att plocka russinen ur EU:s kaka, så har tydliga markeringar gjorts om att det inte kommer att göras några mer eftergifter för britterna – vare sig de stannar eller lämnar EU.