– Vi har inte sett tillräckligt stora förändringar i Vitryssland, men jag tycker ändå att det här är en ok kompromiss från vår sida.

Utrikesminister Margot Wallström (S) sedan EU:s utrikesministrar bestämt sig för att häva merparten av sanktionerna mot Vitryssland. (TT)

Fakta: EU:s sanktioner mot Minsk

EU har i olika omgångar infört sanktioner mot personer och företag i Vitryssland, främst i form av visumförbud och frysande av eventuella tillgångar i EU. Som mest har listan innehållit upp mot 250 namn.

I oktober 2015 beslutades att tillfälligt häva merparten av sanktionerna, bland annat mot president Lukasjenko och ytterligare 169 personer, som erkänsla för att politiska fångar blivit släppta.

I februari 2016 bestämdes att det tillfälliga blir permanent. Kvarstår gör ett vapenembargo samt sanktioner mot fyra personer – tidigare inrikesministrarna Vladimir Naumov och Jurij Sivakov, förre säkerhetsrådschefen Viktor Sjejman samt Dmitrij Pavlitjenko, tidigare chef för den vitryska polisens snabbinsatsstyrka.

Sanktionerna har redan varit tillfälligt hävda sedan i höstas, för att "uppmuntra ytterligare positiv utveckling" i president Aleksandr Lukasjenkos hårt hållna rike.

Det tillfälliga blir nu permanent, vilket innebär att endast ett fåtal sanktioner kvarstår.

– Sanktionerna ska behållas gentemot fyra personer och förstås vapenembargot, berättar Margot Wallström (S) efter måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

Ingen seger

– I övrigt ska vi engagera oss i ett utbyte med Vitryssland där vi kan trycka på för en rörelse i riktning mot respekt för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Wallström.

TT: En seger för Lukasjenko?

– Nej, det tror jag inte. . . Vi har ju tillhört dem som har tyckt att man ska behålla det här för vi har inte sett tillräckligt stora förändringar i Vitryssland, men jag tycker ändå att det här är en ok kompromiss från vår sida och det som var mest realistiskt under dagens sammanträde. Och vi har ju alltid en möjlighet att återinföra sanktioner om vi ser att det inte rör sig i rätt riktning, säger utrikesministern.

Hockeybas kvarstår

"Det finns en möjlighet för relationerna mellan EU och Vitryssland att utvecklas på ett mer positivt sätt och framsteg kan göras på en rad områden genom förbättrade kommunikationskanaler", heter det i det formella uttalandet efter måndagens möte.

De fyra personer som står kvar på sanktionslistan är främst kopplade till ett antal uppmärksammade försvinnanden under slutet av 1990-talet. Mest känd av de fyra är Vladimir Naumov, inrikesminister fram till 2009 och tidigare även mångårig ordförande i det vitryska ishockeyförbundet.