Fakta: Sanktioner mot Syrien och mot öst

På grund av inbördeskriget i Syrien har EU sedan 2013 fryst eventuella tillgångar och infört visumförbud för över 200 syrier och ett 70-tal företag och organisationer.

Vad gäller Ryssland finns parallellt en rad olika EU-sanktioner mot ryska medborgare och företag med anledning av kriget i östra Ukraina och den ryska annekteringen av Krim. Bland annat råder visumförbud och frysta tillgångar för 146 personer och 37 företag och organisationer.

Storbritannien och Frankrike har under veckan pressat på för att utöka sanktionslistan med anledning av det nu drygt femåriga inbördeskriget i Syrien.

Enligt Reuters har diplomater i Bryssel talat om att även lista ett tiotal ryska medborgare som försett den syriska regimen med vapen eller kopplats till flygattacker mot civila.

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault betonade dock i onsdags att han i inte stöder sanktioner mot Ryssland eller Iran med anledning av kriget i Syrien.

Utrikesminister Margot Wallström (S) anser att det kan finnas skäl att diskutera utökade ryska sanktioner.

– Jag skulle inte ha något emot det, säger hon i samband med samrådet i riksdagens EU-nämnd på fredagen.

Hon betonar dock att diskussionerna om sanktionslistan mellan EU-länderna i så fall måste ske på ett sätt som inte splittrar unionen.

– Om det blir en diskussion som visar att det finns stora skillnader mellan EU-länderna så kan det komma att utnyttjas, säger utrikesministern.

Wallström väntar sig ingen diskussion på EU:s utrikesministermöte i Luxemburg på måndag. Men hon tror att frågan kan komma upp på EU-toppmötet i Bryssel i slutet av veckan.