– Sedan ökade migrantflödet bara på någon vecka, som om någon viftat med en trollstav.

Litauiske gränsvakten Renatas Pozela oroas för att hans land, liksom tidigare Norge och Finland, ska få se ett ökat tryck av flyktingar och migranter på väg via Ryssland. (TT-Reuters)

Fakta: EU:s plan med Turkiet

EU:s stats- och regeringschefer och Turkiet lovade efter sitt möte i måndags att arbeta vidare med följande förslag inför EU-toppmötet den 17–18 mars.

1. Skicka tillbaka alla nya migranter som tar sig sjövägen från Turkiet till grekiska öar.

2. Flytta en syrier från Turkiet för bosättning inom EU för varje syrier som skickas tillbaka.

3. Jobba efter målsättningen att senast i juni i år avskaffa visumkravet för turkiska medborgare som reser till EU.

4. Skynda på utbetalningen av de tre miljarder euro – 28 miljarder kronor – som utlovats till Turkiet.

5. Förbereda utökade förhandlingar om ett turkiskt EU-medlemskap.

6. Samarbete om nödhjälp för att syriska flyktingar ska kunna bo i säkra områden inne i Syrien.

Källa: Europeiska rådet

Blir det från Albanien mot Italien? Eller via Ukraina till Polen? Och hur länge dröjer det innan rutten över Medelhavet från Libyen mot Italien och Malta får fart på nytt?

Frågorna sysselsätter en hel del av de inrikes- och justitieministrar som varit samlade i Bryssel de senaste dagarna.

– Vi arbetar för att förhindra det, sade i torsdags Angelino Alfano från Italien, som under Kosovo-krisens dagar fick ta emot tiotusentals flyktingar över havet från Albanien.

Baltisk oro

Till och med i Baltikum finns oro över att stängningen av den så kallade västra Balkan-rutten ska innebära ett nyskapat tryck – även om det i så fall sannolikt kräver att Ryssland verkligen accepterar att släppa igenom de flyktingar och migranter som vill in i EU. Fast i det minst sagt Moskva-skeptiska Baltikum ses inte det som något omöjligt.

– Fram till i fjol hade varken Norge eller Finland några migrationsproblem längs ryska gränsen. Men sedan ökade migrantflödet bara på någon vecka, som om någon viftat med en trollstav, påpekar litauiske gränsvakten Renatas Pozela för Reuters.

Säkert land?

Samtidigt grubblas frenetiskt på vad EU och Turkiet behöver göra för räta ut alla juridiska frågetecken kring den uppgörelse som stats- och regeringscheferna diskuterade i måndags.

– Det kommer väl att klarna någon gång i nästa vecka, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

En av huvudfrågorna är om att det går att förklara Turkiet som ett "säkert land", dit flyktingar och migranter kan skickas tillbaka.

– Vi anser inte att Turkiet ska vara med på säkra länder-listan, utan att det bara är Balkan-länder som ska vara med där. Men den frågan är ju fortfarande under förhandling och kommissionen har inte lagt något nytt förslag ännu, säger Morgan Johansson.