Fakta: Libyen

Libyen ligger vid Medelhavets södra kust, mellan Tunisien och Algeriet i väst och Egypten i öst. Landet är till ytan fyra gånger så stort som Sverige, med cirka sex miljoner invånare.

Landet styrdes i många år av den excentriske och hårdföre diktatorn Muammar Gaddafi, som tog makten i en statskupp 1969. Under "arabiska våren" 2011 utbröt protester även i Libyen, som snabbt utvecklades till ett fullskaligt inbördeskrig. Regimen föll ihop under hösten då även Gaddafi dödades i samband med att han greps.

Tiden efter Gaddafi har präglats av splittring och interna stridigheter. FN och EU hoppas dock på bättring under den nya samlingsregering under förre bostadsministern Fayez al-Sarraj som nu försöker ta över kontrollen efter att ha förhandlats fram under vintern.

En efter en har olika ministrar från diverse EU-länder passerat förbi det krigshärjade landet i Nordafrika under de senaste dagarna.

Allra störst är kanske intresset i Italien, som oroas över både militanta islamister och migrantströmmar över Medelhavet.

– Vi hoppas att Libyen kan blockera både sin norra gräns, varifrån folk åker för att nå oss, och den södra, varifrån folk kommer in från till exempel länderna på Afrikas horn, sade Italiens inrikesminister Angelino Alfano under ett besök i Tripoli i lördags, enligt Reuters.

Redo att ge stöd

När EU:s utrikes- och försvarsministrar diskuterade Libyen vid sitt möte i Luxemburg på måndagen stod bland annat planerna på en civil krishanteringsinsats på agendan, för att hjälpa landets nya FN-stödda regering att bygga upp rättsväsende, terrorbekämpning och migrationshantering.

I slutsatserna efteråt meddelas att EU är redo att erbjuda säkerhetsstöd, om Libyen ber om det. Tills vidare väntar man dock med att låta marininsatsen EU Navfor Med gå in på libyskt vatten i sin jakt på människosmugglare.

– Det är än så länge inte frågan om det. Det blir en annan insats som handlar om att utbilda den libyska kustbevakningen, men i övrigt så är det insatser på internationellt vatten. Det som sedan har diskuterats är att bekämpa vapensmuggling, men då behövs det också ett mycket tydligare mandat. För vår del har vi bara gått med på det här under förutsättning att det är i enlighet med internationell lag och folkrätten, säger utrikesminister Margot Wallström (S) efteråt.

"Lång väg kvar"

Utrikesministrarna fick tala direkt via videolänk med Libyens nye premiärminister Fayez al-Sarraj.

– Vi har fått en ganska omfattande beskrivning av alla de utmaningar som det här landet står inför, säger Wallström.

– Det är en lång väg kvar ska man ha klart för sig. För Libyen är ett land som inte riktigt är ett land fullt ut ännu, säger utrikesministern i Luxemburg.