– Vi har tyvärr ännu inte hittat lösningar på det som står på spel, berättar EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel.

Efter fem månaders diskuterande skickar därför kommissionen över sin formella åsikt om situationen kring Polens författningsdomstol. Kritiken från Bryssel var skarp i vintras när den nytillträdda polska regeringen utsåg en rad nya ledamöter i domstolen och samtidigt inskränkte dess befogenheter.

Polens regering får nu två veckor på sig att lämna ett officiellt svar. Om det inte gillas kan EU-kommissionen komma att ge en officiell rekommendation om vad som behöver göras. Fungerar inte det heller finns möjlighet att uppmana övriga EU-länder att ta beslut om sanktioner, exempelvis i form av tillfälligt indragen rösträtt för Polen i EU-sammanhang.

Timmermans betonar dock att samtalen fortfarande är välvilliga.

– Våra kontakter med de polska myndigheterna har hela tiden varit konstruktiva. Jag talade i går i telefon med premiärminister (Beata) Szydlo och hon bekräftade att hon vill att dialogen fortsätter, säger Frans Timmermans.