Fakta: Valen i Storbritannien

Torsdagens val i Storbritannien gällde bland annat de regionala parlamenten i Skottland, Wales och Nordirland, som alla har olika former av regionalt självstyre. För närvarande regerar nationalistpartiet SNP i Skottland medan Labour har makten i Wales. I Nordirland ingår i princip alla partier i regeringen, i enlighet med rådande fredsuppgörelse.

I England stod samtidigt nästan 3 000 lokala fullmäktigeplatser på spel, inklusive borgmästartitlarna i bland annat London, Liverpool och Bristol.

Den 23 juni håller sedan hela Storbritannien sin folkomröstning om att stanna kvar i eller lämna EU.

I ett nästan sommarhett Cardiff spretade rösterna åt alla möjliga håll.

– Jag röstar Ukip! Allt är en enda röra! fräser en välklädd herre på väg ut från sin vallokal på Talbot Road, strax väster om centrum.

– Jag brukar rösta Labour, men nu är jag nog på väg helt åt andra hållet. Jag tycker inte Labour har gjort så mycket på sistone, säger näste man, som presenterar sig som Robert.

Till skillnad mot den välklädde är han ändå för ett fortsatt EU-medlemskap, när den frågan ska avgöras nästa gång britterna går och röstar, den 23 juni.

Ukip tar plats?

Även Amy Davies, som röstar inne i Centralbiblioteket i centrum, vill vara kvar i EU.

– Jag är inte direkt rädd för att lämna, men det känns osäkert. Vi vet inte hur det blir. Jag tror att många unga vill vara kvar, men de äldre vill gå ur. Och många är nog oroliga för att det främst är de äldre som kommer att rösta, säger Amy – som i regionalvalet lade sin röst i mitten, på Liberaldemokraterna.

Att döma av en opinionsmätning som presenterades efter vallokalernas stängning tycks dock valet främst ha blivit en framgång för EU-motståndarna. EU-kritiska Ukip – UK Independence Party – tar enligt opinionsundersökningen för första gången plats i det walesiska parlamentet och får åtta av de totalt 60 mandaten.

Mätningen siade att Labour återigen blir störst, men utan egen majoritet. Färdiga resultat väntas dock först under fredagen.

Khan i London?

Torsdagens röstande gällde främst de regionala parlamenten i Wales, Skottland och Nordirland, samt borgmästarna i bland annat London och Liverpool och en lång rad lokala fullmäktigeposter över hela landet.

Mest uppmärksamhet har London-valet fått och kampen mellan Labourkandidaten Sadiq Khan och Konservativa partiets Zac Goldsmith.

Khan har dominerat i opinionsmätningarna och kan bli stadens förste muslimske borgmästare.

– Förhoppningsvis, om jag vinner, kan jag bli den borgmästare som enar vår stad igen, sade Khan till nyhetsbyrån AFP inför valet.

Corbyn pressad

En framgång för Khan är extra viktig för Labour-ledaren Jeremy Corbyn som är hårt ansatt från höger – både inom det egna partiet och från de konservativa.

Opinionsmätningarna har dock tytt på ett svårt val för Labour, bortsett från i London. I Skottland riskerade partiet att inte ens bli näst störst, då nationalistpartiet SNP i stället ytterligare väntades förstärka sin dominans över vänsterväljarna.