Lymfkörtelcancer

Det vanligaste symptomet vid lymfkörtelcancer är att en eller flera lymfkörtlar svullnar.

Man kan känna ett obehag i bröstkorgen eller magen och om körtlarna trycker mot luftstrupen kan man bli andfådd eller drabbas av hosta.

Man kan också svettas, gå ner i vikt, bli febrig och trött.

De flesta blir friska efter behandling.

Källa: 1177 Vårdguiden

Det var i september år 2013 som Eve Addison, 24 från Merseyside i Storbritannien började lägga märke till en svullnad vid nyckelbenet varje gång hon hade varit ute med sina vänner på krogen.

– Jag hade mått dåligt ett tag, och varje gång jag gick ut kom jag hem med en svullnad och smärta, säger Eve enligt Daily Mail.

Till en början trodde hon att det var någon slags allergisk reaktion mot den gin och tonic hon brukade dricka ute. Hon testade att dricka annat – men svullnaden uppstod som vanligt. Symptomen utvecklades även till utslag och svettningar.

Till slut bestämde sig Eve för att söka läkarvård. Tester visade då att hon drabbats av Hodkins lymfom – vilket är cancer i lymfkörtlarna.

Eve behandlades med cellgifter i ett halvår och i dag är hon fri från cancern. Nu vill hon dela med sig av sin historia för att göra andra uppmärksamma på symptomen.

– Det är otroligt hur lycklig jag blev när jag fick veta att jag var frisk. Jag har aldrig känt en sådan lycka tidigare.

Ett sällsynt symptom vid lymfkörtelcancer är smärta i lymfkörtlarna efter alkoholintag – och Eve menar det kan ha varit just det symptomet som gjorde att cancern upptäcktes i tid och räddade hennes liv.

– Nu när jag tittar tillbaka så antar jag att det var alkoholen som räddade mitt liv, säger hon enligt Daily Mail.