En av sex saknar en nära vän

Enligt statistik från SCB lever omkring 290 000 personer i Sverige socialt isolerat. Vilket betyder att fyra procent av befolkningen träffar nära anhöriga, släktingar, vänner och bekanta mer sällan än en gång i veckan. 

Var sjätte person upplever att de inte har någon nära vän. Enligt SCB:s statistik uppger 17 procent av männen och 11 procent av kvinnorna att de inte har någon nära vän.

Avsaknaden av en nära vän blir vanligare ju äldre man blir. Vid 65-74 års ålder har 26 procent av männen och 13 procent av kvinnorna ingen nära vän utanför eventuell parrelation.

Män som är 55 plus och lever med en partner utan barn saknar oftare en nära vän än vad singelmän i samma ålder gör. 29 procent jämfört med 21.

Genomgående för samtliga ådergrupper är att ensamboende träffarvänner och släktingar oftare än sammanboende gör.

Källa: SCB.

Hit kan du vända dig om du känner dig ensam
Jourhavande medmänniska.  Hit kan du ringa alla dagar i veckan från klockan 21 på kvällen till 06 på morgonen. Numret är 08-702 16 80.
 
Jourhavande präst. Nås via 112 under samma timmar som jourhavande medmänniska. Det finns även en chatt på www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/chatta som är öppen mellan måndag till torsdag från klockan 20 till 24.
 
Jourhavande kompis. Är en chattjour för barn och ungdomar upp till 25 år. Den nås på www.jourhavandekompis.se och är öppen måndag till fredag 18 till 22 och lördag till söndag mellan 14 och 18.
 
I Facebookgruppen Ensamma vänner hittade Ewonne sina vänner.
 
Källa: 1177 Vårdguiden

– Jag hade inga vänner, säger Ewonne om beslutet att gå med i en facebookgrupp för personer som är ensamma och söker nya vänner.

Beslutet förändrade Ewonnes liv. I dag har hon flera vänner och när Metro pratar med henne är hon på väg ut för att käka lunch med en person från gruppen som hon tidigare inte träffat. Den första kompisdejten var pirrig.

– Det var väldigt nervöst första gången. Då träffades vi tio stycken för en fika, vissa synkar man med vissa inte men det märker man efter ett par gånger, säger Ewonne.

► LÄS MER: Reseexperten: Hit kan du åka om du reser ensam

Innan facebookgruppen Ensamma vänner testade hon dejtingappar. Men det är inget hon rekommenderar.

– Jag har varit tillsammans med min man i 42 år och vi har varit gifta i 38 år så jag var bara ute efter att hitta kompisar. Jag hade varit ensam så länge, jag är snart 60, säger Ewonne.

När hon gick med i facebookgruppen i början av året hade hon inte haft en vän på 16 år. Men Ewonne ville hitta en bästis att kunna prata med om allt möjligt. Med orden förtvivlan och ensamhet beskriver hon livet utan vänner. 

– Jag kände bara min man. Men förutom barn och hundar har vi inte samma intressen. Jag gillar musik och att gå ut och kände att jag behövde en tjejkompis, säger Ewonne.

I dag har hon flera vänner och några av dem pratar hon med nästan varje dag. Vännerna är utspridda över Stockholm där hon själv bor och de ses för att fika och äta luncher.

– Nu har jag någon att göra saker med. Tidigare satt jag bara hemma, ensam, säger Ewonne.

► LÄS MER: Bo blev Abbas mentor – nu är de vänner för livet