Fakta: Peru

Perus folkmängd 2014 var 30,8 miljoner. Huvudstaden heter Lima.

Landet är en republik och den nuvarande presidenten heter Ollanta Humala. Allmänna val hålls vart femte år.

Landets ekonomi har länge varit förhållandevis stark men fattigdomen är utbredd. Stora exportinkomster från bland annat en storskalig gruvindustri och ett omfattande fiske har gynnat främst en mindre del av samhället medan befolkningen i bergen och i städernas slumområden ofta lever i självhushåll och försörjer sig i den stora svarta sektorn.

Perus historia är brutal, även i närtid. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet.

Expresidenten Alberto Fujimori avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för korruption och människorättsbrott efter sitt auktoritära styre på 90-talet. Dottern och presidentkandidaten Keiko Fujimori har lovat att inte använda sin makt om hon skulle bli president till att frige honom.

Källor: UI:s Landguide, Sweden Abroad

– Med ert samlade stöd kommer jag få äran att bli Perus första kvinnliga president, sade Keiko Fujimori på sitt sista valmöte, enligt nyhetsbyrån AFP.

Men enligt en opinionsmätning som publicerades på fredagen är det i närmaste oavgjort mellan henne och den tidigare ekonomiministern Pedro Pablo Kuczynski inför den andra och avgörande valomgången. I den första omgången i april vann Fujimori stort.

För många peruaner är 41-årige Keiko Fujimori intimt förknippad med sin pappa Alberto Fujimori, som sitter fängslad för korruption och brott mot mänskligheten efter sina tio år vid makten. Men han är samtidigt respekterad för sin kamp mot den fruktade Maoistgerillagruppen Sendero Luminoso (Lysande stigen).

– Många av Keikos anhängare minns hennes fars hårda linje mot terrorism och tror att hon kan vara lika hård i kampen mot brottsligheten, säger Maria Luisa Puig på konsultföretaget Eurasia group till AFP.

Peru är efter Colombia världens näst största producent av kokain och Kuczynski har varnat för att Peru kommer att förvandlas till en "knarkstat" om Fujimori vinner.