Fakta: Hizbollah

Hizbollah ("Guds parti") grundades 1982. Organisationen byggdes upp med stöd av Irans revolutionsgarde och fick starkt stöd av shiamuslimer under de 22 år – fram till 2000 – då Israel höll ockupationsstyrkor i södra Libanon.

Hizbollah terrorstämplades av USA 1997 och dess militära gren – som är svår att skilja från huvudorganisationen – av EU sommaren 2013.

Hizbollah är den dominerande shiamuslimska organisationen i Libanon. Den är både en politisk organisation och en stark gerillarörelse.

Hizbollah deltar i kriget i Syrien och strider mot rebellerna som vill störta president Bashar al-Assads regim.

Mustafa Badreddine dödades av en kraftig explosion vid en av Hizbollahs ställningar utanför Damaskus internationella flygplats, enligt preliminära uppgifter som Hizbollah gick ut med på fredagen: "Vi kommer att genomföra en utredning för att fastslå explosionens typ och orsak, och om den hade sitt ursprung i ett flyganfall, en raket eller artilleribeskjutning", skriver Hizbollah i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den libanesiska tv-kanalen al-Mayadeen uppgav tidigare att han dödats i en israelisk flygräd vid gränsen mellan Libanon och Syrien. Israel har inte kommenterat uppgiften, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Viktig länk

Badreddine ledde Hizbollahs militära operation i Syrien, där den shiamuslimska rörelsen krigar sida vid sida med iranska och syriska regeringssoldater.

Magnus Ranstorp, forskningsledare vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier på Försvarshögskolan i Stockholm, har skrivit flera böcker om Hizbollah. Han förklarar att Mustafa Badreddine var en nyckelperson i rörelsen, och att hans viktigaste funktion var som länk i samarbetet mellan Hizbollah och den iranska säkerhetstjänsten, både vid gemensamma attentat utomlands i striderna i Syrien.

– Han hade lång erfarenhet och kontaktnät in i den iranska säkerhetstjänstens hierarki, så det betyder mycket när han försvinner, säger han till TT.

Hizbollahs svar

Magnus Ranstorp tror att Hizbollahs ärkefiende Israel ligger bakom Badreddines död – men att de precis som tidigare inte kommer att ta på sig ansvaret för attacken.

– Israel punktmarkerar de här individerna, och har bra underrättelser. Hizbollah kommer hota att svara, och sedan väljer de en plats. Det kan antingen vara mot politiska eller militära mål inne i Israel eller utanför.

Badreddine finns på USA:s terrorist- och sanktionslista, och var en av fem misstänkta bakom mordet på förre premiärministern Rafik al-Hariri 2005. 22 personer dog i attentatet, som skärpte motsättningarna mellan Libanons shia- och sunnimuslimer. En FN-domstol inledde 2014 i Haag en rättegång mot Badreddine och tre andra medåtalade för mordet, som hölls i deras frånvaro, enligt Reuters.