Fakta: Norbert Hofer

45-årige Norbert Hofer har varit aktiv inom politiken sedan han var ung.

Vald till Frihetspartiet (FPÖ:s) lokala ordförande i Eisenstadt vid 24 års ålder.

Blev sedan partiordförande i delstaten Burgenland och ledamot av dess lagstiftande församling.

Invald i det nationella parlamentet 2006.

Förespråkar mer makt åt medlemsländerna inom EU, och vill se hårda straff för flyktingar som begår brott. Har jämfört migranter med en "invasion". Samtidigt har Hofer berättat anekdoter om sin katt som försöker att "skälla som en hund" och om en flygskärmsolycka han råkade ut för 2003, vilken orsakade en ryggmärgsskada och att han måste använda käpp.

Hofers mjuka framtoning står i skarp kontrast till att han var huvudförfattare till FPÖ:s partiprogram. Där definieras bland annat Österrike som en del av den tyska språkliga och kulturella gemenskapen.

Samtidigt som Hofer understrukit att han är en "österrikisk patriot" och inte pangermansk nationalist är han medlem i en högerextrem studentorganisation som i en av sina publikationer definierat det "tyska faderlandet som oberoende av nationsgränser".

Norbert Hofer och hans nuvarande hustru Verena Hofer, sjuksköterska inom geriatriken, har en dotter. Han har ytterligare tre barn i sitt första äktenskap.

Källa: Europe Online Magazine, BBC News, Reuters, AFP

– Det skulle ge ökad legitimitet till högerextremismen och ge andra liknande partier mer inflytande. Det skulle bli farligare för minoriteter i Europa och göra det svårare för flyktingar att komma in och få samma rättigheter som andra medborgare, säger Boréus, som är professor i statsvetenskap på Uppsala universitet, till TT.

Det som skiljer FPÖ från andra högerpopulistiska partier i Europa är att partiet har sina rötter i nazismen.

– Det bildades av ett antal gamla nazister som var bland de första ledarna. De är speciella i jämförelse med andra högerpopulistiska partier som till exempel danska Folkeparti och norska Fremskrittspartiet som inte har sådana rötter.

Mer lika SD

Däremot är de enligt professorn mer lika Sverigedemokraterna (SD) som också har högerextrema kopplingar från början.

– Att FPÖ och SD har dessa kopplingar har betydelse, folk reagerar på ett starkare sätt. FPÖ har också anklagats många gånger för antisemitism, säger Boréus.

Likt andra högerpopulistiska partier är Frihetspartiet (FPÖ) främlingsfientligt, och Kristina Boréus varnar för att det kan få negativa konsekvenser för flyktingmottagandet i både Österrike och övriga Europa.

– De är starkt kritiska mot att ta emot flyktingar, konstaterar hon.

"Skadan redan skedd"

Författaren och journalisten Niklas Ekdal påpekar att det i både Tyskland och Österrike funnits en antifascistisk konsensus sedan andra världskriget.

– Skulle Hofer vinna är det ett nytt läge; då är det faktiskt första gången någon från extremhögern blir statschef och slutgiltigt smyger in i politikens finrum, säger han.

Ekdal, som bland annat varit politisk redaktör på Expressen och Dagens Nyheter, säger att på ett sätt är skadan redan skedd eftersom det redan har gått så här långt.

– Extremhögern är redan inne i det här finrummet, konstaterar han.

I likhet med Boréus jämför Ekdal med SD i Sverige.

– När det bildades 1988 var det ju ett skämt ute på den yttersta högerkanten. I dag är partiet vågmästare i riksdagen och har stöd från i princip var sjätte svensk. Så den här normaliseringen har ju smugit sig på nästan överallt. Men det är klart att det är extra symbolladdat när det handlar om Österrike.

Ekdal påpekar att det i Hofers bakgrund, i sådant han sagt, finns mycket av "rena nazivibbar". Bland annat har han talat om "tysk folkgemenskap".

– Nu har tydligen varit charmig och tonat ner de här sakerna, och därför kunnat nå ut bredare. Men även om presidentposten är ceremoniell i huvudsak, så är det ändå en väldigt stark symbolverkan och det kan kanske också få politiska konsekvenser för regeringen och Österrikes utrikespolitik.