Fakta: FPÖ

När Jörg Haider 1986 blev ordförande i Österrikes frihetliga parti, FPÖ, var det ett liberalt parti med tysknationell bakgrund. Genom att ge FPÖ en populistisk inriktning – invandrarfientlighet, antisemitiska anspelningar, EU-fientlighet – och hårda angrepp på de två stora partierna, socialdemokraterna SPÖ och det konservativa ÖVP, förde Haider FPÖ till stora framgångar.

I parlamentsvalen gick partiet under 1980-talet och fram till 1999 från 9,7 till 26,9 procent.

När partiet fick plats i regeringen i Wien 2000 och utlöste en kris i EU avgick Haider som ordförande.

Efter 2000 har FPÖ slitits sönder av inre motsättningar. I parlamentsvalet 2002 fick FPÖ 10 procent, men har sedan sakta ökat igen och fick 2013 drygt 20 procent.

Sedan 2005 har partiet letts av Heniz-Christian Strache.

Partiets presidentkandidat Norbert Hofer, som förlorade valet i maj 2016 med knapp marginal, förespråkar mer makt åt medlemsländerna inom EU, och vill se hårda straff för flyktingar som begår brott. Han har jämfört migranter med en "invasion".

Efter en utdragen nagelbitare stod det till slut klart att den oberoende kandidaten Alexander Van der Bellen dragit det längsta strået i presidentvalet. Men Norbert Hofers 49,7 procent ses som ett ordentligt kliv framåt för FPÖ, och det senaste exemplet på ett i raden av europeiska partier som skördar framgångar med en invandrings- och EU-fientlig politik.

FPÖ bör klassas som ett populistiskt högerradikalt parti, menar Ann-Cathrine Jungar, som forskar om högerpopulistiska och främlingsfientliga partier i Europa och Norden.

Värdefrågor

– Det som utmärker de här partierna är att de står långt till höger i frågor som finns på den politiska värdedimensionen; sociokulturella frågor som invandring, lag och ordning, könsroller och försvar. Den typen av konservativa frågor, säger hon till TT.

– Populistiska är de framför allt för att de framställer sig som alternativet till vad man beskriver som ett politiskt etablissemang.

I samma sällskap som FPÖ finns exempelvis partier som nederländska PVV, italienska Lega Nord, Belgiens Vlaams Belang, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna.

FPÖ grundades 1956 och ordföranden mellan 1958 och 1978, Friedrich Peter, hade en bakgrund som SS-man. Partiet hade dock framför allt en marknadsliberal framtoning under hans tid. Det var när Jörg Haider tog över ledarskapet i mitten av 80-talet som FPÖ drevs i tydlig högerpopulistisk riktning.

Skiljelinje

Flera partiföreträdare har genom åren fällt främlingsfientliga eller nazianstrukna uttalanden.

Men enligt den akademiska definition som Jungar utgår ifrån bör man skilja populistiska högerradikala partier som FPÖ från tydligt högerextrema såsom grekiska Gyllene gryning, ungerska Jobbik eller brittiska BNP.

– Den stora skiljelinjen går vid de grundläggande politiska spelreglerna, där de extrema partierna kan tänka sig att begränsa demokratin, eller rentav ersätta demokratin.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö, vid tankesmedjan Timbro, är inne på samma linje.

Auktoritära

– Extremismen ska man reservera för partier som antingen har en historia av nynazism eller fascism, eller partier som i modern tid har en mer antidemokratisk inställning.

Däremot betonar både Jungar och Heinö att FPÖ och liknande partier har auktoritära drag.

– Det är ett genomgående drag här, att man vill använda politikens och statens makt i sina egna intressen så långt som det går. Man kan jämföra med Polen och Ungern, där regeringarna bland annat försöker sätta sina egna vid medier och domstolar, säger Heinö.

Den franske premiärministern Manuel Valls uttrycker på Twitter lättnad över att inte Hofer vann.

"Alla i Europa borde lära av detta", skriver Valls enligt AFP.