Fakta: Oktoberöverraskningar

October Surprise är ett begrepp inom amerikansk politik: stora nyhetshändelser som inträffar strax före valdagen och då får stor betydelse för presidentvalets utgång. Om Donald Trumps senaste sexistiska uttalanden får sådana effekter återstår att se, men i så fall kommer han att hamna på följande lista:

2012. En ljudfil med Republikanernas Mitt Romney publiceras där han pratar nedlåtande om en stor grupp väljare: "Det är 47 procent som är med honom (Barack Obama), och som är beroende av staten, vilka tror sig vara offer och tror att staten har ansvar att ta hand om dem." Obamas kampanj drog genast nytta av detta uttalande.

2008. I oktober började världsekonomin att på allvar hacka. Arbetslöshetssiffror steg och börskurserna dök. Samtidigt hade republikanernas kandidat John McCain i en intervju bara någon månad tidigare inte kunnat återge hur många hus han ägde och sagt att vår ekonomi är stark.

2004. En video där Usama bin Laden tog på sig ansvaret för 11 september-attacken och kallade George W. Bush för en diktator. Videon gav ökat fokus på nationell säkerhet och gav Bush medvind.

2000. George W. Bush och Al Gore låg jämsides i opinionen när det avslöjades att Bush 1976 gripits för att ha kört bil rattonykter. Bush vann till slut ändå valet.

1992. Iran-Contras-affären där man under Ronald Reagans presidentskap sålde vapen till Iran avslöjades redan 1987 men bara ett fåtal dagar före valdagen 1992 framkom nya uppgifter där försvarsminister USA:s Caspar Winberger ska ha ljugit om sin inblandning – något som tros ha skadat Republikanerna när väl valet avgjordes.

Källa: TT, Politico

– Det är svårt att säga. På sätt och vis är det här inget nytt utan en sak till som förstärker bilden av Donald Trump, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

Trumps övertramp har varit många och grova. Skillnaden nu är att detta avslöjande sker bara drygt en månad innan själva valet av USA:s president men också bara ett dygn före den andra presidentkandidatsdebatten mellan Trump och Demokraternas Hillary Clinton.

Den första tv-sända debatten anses ha fallit ut till Clintons favör. Därför är det nu av högsta vikt för Trump att lyckas, vilket nu kan bli ännu svårare.

– Det här kommer definitivt att komma upp och varenda minut som ägnas i debatten åt det kommer att skada honom, säger Merrick Tabor.

Gammal inspelning

Frida Stranne, USA-forskare vid Halmstad högskola menar att Trumps ljusglimt i mörkret är att videoupptagningen är elva år gammal. Dessutom anser hon att Hillary Clinton samtidigt får svårt att utnyttja uttalandena i debatten på söndag kväll, amerikansk tid, eftersom det skulle kunna få Trump att kontra med frågor om Bill Clintons kvinnoaffärer under sin tid som president, framför allt relationen med Monica Lewinsky, en då 22-årig praktikant i Vita huset.

– Det här är givetvis oerhört allvarligt för Trump. Han får väldigt svårt att locka nya kvinnliga väljare nu, vilket han behöver för att kunna vinna. Men samtidigt måste man invänta hur väljarna tar hans ursäkt och hur presidentdebatten utkristalliserar sig i morgon. Dessutom ska vatten fortfarande rinna under många broar fram till 8 november och mycket kan fortfarande hända, säger hon.

Vänder ryggen

Klart är i alla fall att ett flertal republikaner vänder Trump ryggen. I höst är det även val till kongressen och de republikanska politikerna kan vara rädda att själva förlora sina platser.

– Republikanerna vill bli återvalda och då kan man inte förlora en massa kvinnliga väljare genom att visa sitt stöd för Donald Trump, säger Tabor.

Trump gick själv kort efter publiceringen ut i en video och bad om "ursäkt". Den riktades däremot inte till de kvinnor han uttalat sig om utan tog i stället upp Bill Clintons kvinnoaffärer.

– Det verkar som att Trump är en person som nästan inte kan be om ursäkt för något han gör, men han har också varit i en sådan ställning där han inte behöver bry sig, säger Merrick Tabor.