Detta har hänt

• Slöseri. Den 30 juli avslöjade DN att Tillväxtverket sedan 2010 spenderat närmare 16,5 miljoner kronor på representation, seminarier, utbildning och konferenser på slott och span runtom landet, allt internt. Bland annat har man ägnat sig åt choklad- och vinprovning samt skoterturer i fjällen. Generaldirektör Christina Lugnet hamnade i blås-väder efter att ha hävdat att ”Grand Hôtel var det billigaste alternativet” när notan hamnat på 428 000 kronor.

– Det är oerhört tråkigt det som har hänt, men ska man arbeta som generaldirektör för ett så viktigt verk krävs fullt förtroende från både regering, näringsliv och allmänhet. Det förtroendet har nu urholkats, säger näringsminister Annie Lööf (C).

Eftersom Christina Lugnet har tre år kvar på sitt förordnande kommer hon att behålla sin titel men flyttas till näringsdepartementet.

– Jag får återkomma till vilka uppgifter hon kommer att ha, men hennes kunskap om tillväxtfrågor går det inte att tveka om och vi kommer att dra nytta av det.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inte förvånad.

– Nej, det var väldigt väntat så som utvecklingen blev. Annie Lööf hade mycket små möjligheter att göra något annat utan att framstå som handlingsfattig, och hade genom tidig kritik bundit sig själv vid masten, säger han till Metro.

Bjereld menar dessutom att Christina Lugnets sätt att kommentera saken dagarna efter förvärrat situationen och sänkt förtroendet snabbt.

Formellt beslut fattas av regeringen på torsdag.