Fakta: Så skyddar du dig

Det finns bara några få åtgärder som skyddar din dator mot angrepp:

Använd ett uppdaterat antivirusprogram.

Byt lösenord med jämna mellanrum. Använd inte samma lösenord överallt. Undvik lösenord kopplade till dig själv, ditt namn och så vidare.

Håll operativsystem och andra programvaror uppdaterade.

Se särskilt till att din router har uppdaterad programvara, så kallad firmware. Instruktioner finns på tillverkarens hemsida.

Kostnaderna för kriminaliteten på nätet når stratosfäriska höjder. Hemdatorer kapas och öppnas bara mot lösesumma, miljontals kreditkortsnummer är på vift, och räknas attackerna mot företag in landar kostnaderna i år på omkring 4 300 miljarder kronor.

Den siffran kommer att fyrdubblas på lika många år, enligt en beräkning från analysföretaget Juniper. Som jämförelse var omfattningen på utgifterna i Sveriges statsbudget förra året 862 miljarder kronor.

Fel fokus

Varför fortsätter det bara öka – har konsumenterna inte lärt något av alla varningar?

– Jag önskar att jag kunde säga att folk blivit smartare. . . Men jag är ganska trött på att det alltid är användaren som får skulden när något händer, säger Mikko Hyppönen, forskningschef på finska datasäkerhetsbolaget F-Secure, efter att ha talat på en IT-säkerhetsmässa i Stockholm.

Att prata om dumma användare som klickar på länkar de inte borde klicka på, öppnar en e-postbilagor från okända avsändare eller använder samma lösenord hela tiden är att göra det enkelt för sig, säger Mikko Hyppönen.

– Vi borde inte fokusera så mycket på användarfel eftersom folk alltid kommer att begå misstag online. Vi som tillverkar säkerhetsprogram, operativsystem och bredbandsoperatörerna måste ta ett större ansvar. I det sammanhanget kan man också påpeka att många av dagens uppkopplade prylar, telefoner och surfplattor, är förhållandevis säkra jämfört med datorer.

"Släng datorn"

Det beror på att det finns mer restriktioner om vilka programvaror som får tillgång till de mobila enheterna. Framför allt till Apples produkter. Men även Google höjer säkerheten inom Android, påpekar Hyppönen.

– När folk frågar mig om de ska uppgradera sin gamla dator med ett nytt operativsystem svarar jag alltid "släng den och köp en surfplatta". De surfar på nätet, kollar nyheterna och vädret och betalar sina räkningar. Det är mycket säkrare att göra det med en surfplatta än en dator.