Tänk på det här när du köper en barnvagn

* Tänk igenom vad du ska ha vagnen till, bor du på landet eller i stan? Små hjul är lättare att köra på asfalt än ute på grusvägar eller kullersten. Även om en vagn ”funkat perfekt” för andra föräldrar är det inte säkert att den passar just dina behov, så tänk igenom hur din vardag kommer att bli. Behöver du en vagn som går att fälla ihop lätt för att ta i bilen, eller behöver du en vagn som är smidig att köra på i kollektivtrafiken? 

* Nya vagnar som uppfyller europeiska säkerhetskraven är märkta med EN1888.

* Vanliga säkerhetsbrister är risk för klämskador eller lösa smådelar såsom utsmyckning eller klistermärken. 

* Vagnar med tre hjul är lite ostadigare än vagnar med fyra. 

* Får den plats i hissen eller i bilen? Mät trånga utrymmen innan du köper så att du vet att du kan använda vagnen precis som du tänkt dig. 

* Vilka funktioner ska den ha, såsom ligg- och sittdel, reglerbara handtag eller avtagbara hjul. 

* Att köpa en vagn utomlands blir den svår att reklamera ifall den blir skadad. 

* Större märken har historik på sina hemsidor om eventuella fel på tidigare modeller, vilket kan vara bra att kolla inför köpet av en begagnad vagn. 


Källa: Konsumentverkets Barngvagsguide och Anna Stridsberg, Konsumentverket.  

Nya barnvagnar kan kosta upp emot 10 000 kronor och över. Men på Blocket och Tradera går det att fynda en vagn som har ett par år på nacken för en betydligt billigare peng. 

LÄS MER: Experten: Det ska du tänka på när du köper babyskydd 

Anna Stridsberg, utredare Konsumentverket. 

Anna Stridsberg, utredare Konsumentverket. 

Konsumentverket.

Foto:

Men innan köpet är det viktigt att titta och ”klämma och känna” på vagnen, prova att fälla den och lyfta i och ur sitt/liggdelen, oavsett om man köper en sprillans ny eller en begagnad. Vid begagnatköp kan det vara bra att ha kollat upp modellen ordentligt. 

– Många av de större märkena har listor på på historik eller återkallelseinformation på sina hemsidor, där de har samlat tidigare kända kvalitetsproblem och hur man ser hur den vagnen är drabbad och hur man kan se om om det är korrigerat eller inte, säger Anna Stridsberg, utredare Konsumentverket. 

Vissa  försöker göra ett klipp genom att importera en ny vagn från utländska sajter, där prisbilden kan vara lägre. Men det är viktigt att komma ihåg och kolla upp tullavgifterna när vagnen förs in i landet.  Och det kan finnas mer problem med att köpa från ett annat land:

– Svårigheten när man fyndar utomlands, är om man får man en transportskadad vagn eller att den kanske inte är så bra som man trodde är det svårare med reklamation, så man tar en högre risk på det sättet, säger Anna Stridsberg. 

LÄS MER: Debatt: Att köpa en barnvagn för 10 000 är helt sjukt 

Att googla modellen och läsa på forum hur andra föräldrar har upplevt vagnen är ett annat tips. Men även fundera igenom de egna behoven. 

– Vad ska man ha den till, ska man lyfta i och ur bilen ofta? Bor man i hyreslägenhet, får den plats i hissen? I äldre fastigheter med små hissar är det inte självklart att vagnen får plats. 

Vissa föräldrar väljer helt bort nya moderna vagnar och slår till på en retrokärra. 

– Vintagevagnarna uppfyller säkert kraven som var på den tiden, men inte dagens krav. De är inte farliga för det, men de kanske är mindre säkra. De klämrisker som kan finnas på vintagevagnar är inte tillåtna enligt dagens standard. Det finns fall där barn fått kross- och klämskador av vintagevagnar som är så allvarliga att man tvingats amputera fingrar, säger Anna Stridsberg. 

LÄS MER: Supermamman Jessica, 32, slog maratonrekord – med barnvagn