Fakta: Tre råd till oroliga vuxna

Elza Dunkels tre korta råd till oroliga vuxna:

1. Förklara att ditt barn alltid kan berätta om något som hänt i sociala medier. Var tydlig med att du inte kommer att bli arg, upprörd eller ledsen.

2. Stärk ditt barns självkänsla.

3. Be att få en guidad tur av ditt barn i dess digitala värld.

Mer än var femte förälder känner stor oro för vad deras barn gör på nätet, visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Telenor. Nu senast har det larmats om unga som kränker sig själv och andra i jakten på att få sin live-sänding i appen Periscope uppmärksammad.

Vuxnas ryggmärgsreflex kan lätt bli "förbjud, stäng ned".

– Men jag råder i stället att prata med barnen och lära dem navigera i den potentiellt farliga miljö som Periscope kan vara, säger Elza Dunkels som forskar om ungas internetanvändande.

► LÄS MER: Här köper unga knark på nätet

Hon jämför med ett barn som skejtar på ett trafikfarlig ställe: Bättre att lära ut var och hur man skejtar säkert, än att förbjuda åkningen som sådan.

– Risken är annars att barnet gör det i smyg. Och vad gäller aktiviteter på nätet kan det få allvarliga konsekvenser.

Elza Dunkels brukar svara på föräldrars nätfrågor i olika frågeforum, nu närmast i en expertpanel som Telenor anlitat för testprojektet Nätpratsjouren. Hennes erfarenhet är att de vuxnas oro nästan alltid är överdriven.

– Fördelarna uppväger nackdelarna: Att vara på nätet får de flesta att må bättre. Det ger kunskap, underhållning, gemenskap och stöd. Men de vuxna måste lära barnen att göra medvetna val, säger Elza Dunkels.

► LÄS MER: Yngre slarvigare på nätet

Skulle barnet bli kränkt eller pressat på nätet ska man ta stöd av skolan, som har både ansvar och rutiner för att motverka mobbning. Och viktigast av allt: Gör tydligt för ditt barn att du alltid är beredd att lyssna – utan att bli arg – om något obehagligt hänt på nätet.

– Forskningen visar att det är det absolut tryggaste för barnet. Då faller inte barnet offer för manipulativa förövare, säger Elza Dunkels.