Barn vet ofta mer om vad som händer i världen än vad vuxna är medvetna om. Det kan vara via internet eller att de pratar med sina kompisar. En viktig anledning till att prata om aktuella händelser med barn är för att hjälpa dem att få kontroll, enligt Marie Angsell.

– Precis som för vuxna så kan händelser väcka starka känslor för barn och pratet blir en hjälp för barnet att känna att det har kontroll i sin tillvaro; annars blir allt så ogreppbart och skrämmande, säger hon.

►LÄS MER: Så pratar du med ditt barn om sexuella övergrepp

Som vuxen är det bra om man är nyfiken och försöker ta reda på vad det är barnet har sett och hört och hur stor kunskap hen har om en viss händelse. Just nu cirkulerar det mycket nyheter kring personer som klätt ut sig till clowner, där det i vissa fall även skett i samband med brott.

– Vi har haft barn som ringt till oss angående de här clownerna, det finns massor av läskiga clownklipp på nätet. Men det kan vara andra saker, så som våldsdådet i Trollhättan förra året eller attacken i Frankrike i somras, sådana specifika händelser som barnet sett, hört andra prata om nåogot och blivit rädda för. Alla vuxna har ett ansvar att inte lämna barn ensamma med upplevelser som de har svårt att sortera och hantera, säger Marie Angsell.

LÄS MER: Så pratar du med dina barn om terrorattentatet

Om man som vuxen tycker det är svårt att veta hur man ska prata om enskilda nyhetshändelser tipsar Marie Angsell om att ta hjälpa av nyhetsrapportering som är specialanpassat för och riktar sig till barn.

Även yngre barn är ofta medvetna om vad som händer i världen, både större och mindre nyhetshändelser. Men oavsett ålder är det viktigt att prata med barnet, enligt Marie Angsell.

– Det är klart att man måste anpassa sitt prat och sitt stöd utifrån barnets ålder, men det är viktigt att vuxna pratar med och lyssnar på sitt barn. Bara för att de har sett något betyder inte det att de har kunskap om det och då gäller det att göra det begripligt och hanterbart, säger hon.

Så pratar med ditt barn om olika ämnen

Prata om sex med din tonåring

Avdramatisera sex-snacket genom att visa att du inte tycker det är pinsamt att prata om kroppen, sexualitet och relationer.

Akta dig för förutfattade meningar, så som att din tonåring har eller inte har haft sex eller att hen har en viss sexuell läggning.

Ta hjälp av internet och sajter så som Umo, Rfsu och RFSL Ungdom.

Prata om allmänna nyhetshändelser

Ta reda på hur mycket barnet vet om den aktuella händelsen och vilka frågor och tankar som har väckts. Var konkret i dina frågor och ge information.

Var uppmärksam och observant på signaler om oro, men utgå inte från att barnet är oroligt.

Prata om kriser och terrorattentat

Kriser i världen kan vara väldigt abstrakta för barn. Överför därför inte din egen oro till barnet, men förneka  heller inte att du är rädd.

Förklara att det finns ”tokiga människor” med ”tokiga idéer”.

Svara ärligt på barnets frågor men ge inte fler detaljer än nödvändigt. Uppmuntra däremot fler frågor.

Berätta att det finns vuxna som arbetar för att försöka göra saker och ting bättre.

Källa: Bris, Rädda barnen