Fem vanliga konspirationsteorier:

1. Chemtrails bakom flygplan

Gasmolnen som syns bakom flygplan på himlen i form av vita streck är i själva verket kemikalier som sprutas ut över mänskligheten för att hålla oss i kontroll.

2. CIA låg bakom 11 september-attackerna

President George W. Bush kommenderade attackerna den 11 september 2001 eftersom han ville få en anledning att ockupera Afghanistan och Irak och därmed säkra tillgång till olja och gas i Mellanöstern och Centralasien.

3. HIV orsakar inte aids

Läkemedelsindustrin vill dölja detta så att de ska kunna sälja mediciner. Det finns också teorier i en annan riktning om att det är läkemedelsindustrin själva som skapade aids och spred viruset på den afrikanska kontinenten. Syftet ska ha varit ren rasism, att försöka döda mörkhyade människor.

4. Månlandningen 1969 var en bluff

Apollo- 11 var en bluff, filmerna och bilderna är tagna från jorden eftersom flaggan svajar när de sätter upp den. På månen saknas luft och därmed är det omöjligt för flaggan att svaja i vinden. (Det ska dock finnas bevis att flaggan svajar för att astronauterna slagit emot den.)

5. Illuminati styr världen

Kändisar som Jay-Z och Lady Gaga säljer sin själ till djävulen för världsmakt.  En triangel med ett öga i som ses i flera musikvideos står som bevis. Slutmålet ska vara att upprätta en totalitär världsregering under namnet The New  World Order, vars syfte är att styra världen  med järnhand via propaganda, övervakning  och våld.

CIA sprängde World Trade Center, det är kemikalier som släpps ut bakom flygplan för att göra människor sjuka och månlandningen var inte på riktigt. Så kan det låta bland alla de konspirationsteorier som finns. Varifrån teorierna kommer och om det ligger någon sanning i dem är däremot inte säkerställt.

Clas Svahn är journalist och expert på konspirationsteorier, och han förklarar att uppkomsten till teorierna kan bero på att det finns ett slags behov hos alla att tro på någonting större som ligger utanför vår egen kunskap. 

– Det går hand i hand med gudar och tron på att vi är del av någonting större. Det är djupt rotat inom oss att tänka på det här viset. 

►LÄS MER: Gammalt hat gömmer sig i nya konspirationsteorier

Så vad är egentligen en konspirationsteori, jo i grunden är det enkelt. Minst två personer som planerar något mot en tredje kallas för en konspiration. Teorierna kommer i sin tur sedan från personer som känner sig maktlösa och oförstående för vad som händer i världen och kommer fram till ett annat sett att se på saker. Och på den vägen är det. Konspirationsteorierna har funnits med länge, men på senare tid har de fått ett uppsving.

– Att teorierna är stora idag beror till stor del på populärkultur. Serien Arkiv X födde tanken på att det skulle finnas utomjordningar och hemliga sällskap som vet mer än vi, berättar Clas och fortsätter förklara.

– Det är de maktlösas sätt att beskriva sin vanmakt. Det räcker med en enda sak som vi inte förstår så börjar vi måla upp en bild om vad makten gör med våra liv.

►LÄS MER: Sex teorier om vad som händer efter döden

På ytan är en konspirationsteori en förenkling på någonting som är svårt att förstå. Men gräver man djupare gör teorierna bara ämnet mer invecklat. 

– Okunskap föder konspirationsteorier. Man tror att om enstaka pusselbitar inte passar in betyder det att hela pusslet i sig är fel. Men letar man tillräckligt så hittar man bitarna ändå, säger Clas Svahn.

Tror du själv att det finns sanning i någon eller några konspirationsteorier?

– Jag har tittat på många av de stora: Palmemordet, månlandningen, 11 september-attacken, utomjordingar och så vidare. Och ingen av dem håller när man granskar dem i sömmarna. Så nej, jag har svårt att tro att det finns sanning i någon. 

– Det sägs att det inte finns någon rök utan eld. Men trots att det verkar brinna på många platser samtidigt så kan ju inte alla eldsvådor komma från en teori som är riktig. Det kan inte finnas 40 förklaringar som stämmer, även om det kanske finns 40 som låter bra.

►LÄS MER: För många sammansvurna röjer bluffen

Trots att Clas själv inte hittat någon konspirationsteori han inte kunnat sticka hål på så är han ändå öppen för att ompröva ifall det skulle behövas.

– Det är nyttigt att vara skeptisk, men en del sanningar måste man lära sig att leva med. Men självklart ska man alltid vara öppen för att omvärdera om de sanningarna skulle komma att ändras.

I frågan om månlandningen var bluff är han däremot säker, det finns ingen chans att Neil Armstrong och hans gäng inte var på månen.

– Det krävs minst 100 000 personer som håller tyst om det ifall det skulle vara så. Och att ryssarna ska ge amerikanerna vinsten till månen trots att det inte är sant är inte troligt, de hade aldrig någonsin hållit käft, skrattar han.