Rut Folkes 5 bästa svampplockare tips:

1. Ta med dig en svampkorg eller papperspåse. Använd inte plastpåse! De är för täta och blir väldigt varma. Svamparna kommer mosas i påsen och bli geggiga. Dessutom växer bakterierna snabbt däri.

2. Ta med dig en svampkniv och borste. Grovrensa svampen direkt i skogen så blir det lättare att göra efterarbetet sen. Tänk på att räkna in tiden till efterarbetet när du planerar. Du ska inte vänta med att rensa svampen.

3. Plocka rätt svampar. Inte de små eller de jättestora. Man kan plocka stora kantareller men exempelvis stora soppar är ofta angripna av larver eller har dålig konsistens.

4. Plocka inte svamp nära trafikerade vägar eller på fält som besprutas. De svamparna kommer inte att vara fräscha.

5. Ha med dig en vattenflaska, karta (i mobilen) och en svampbok alternativ ha en svampapp. 

Det kan vara svårt att veta exakt var man kan hitta matsvamp och att fråga någon kan kännas lönlöst då många inte vill avslöja sina guldställen. Men enligt Rut Folke, ordförande i Svampkonsulenternas Riksförbund, så finns matsvampen där det regnat.

– Om det har regnat mycket så finns det gott om matsvamp. De dyker oftast upp ett par veckor efter att det har regnat.

Förutom regn så trivs svampar väldigt bra i skogen. Bästa stället att hitta matsvamp på är enligt Rut Folke i blandskog.

– Matsvampar trivs med olika träd så det bästa är att leta i blandskog vilket är en blandning av lövträd och barrträd.

►LÄS MER: Kvinnor trodde vit flugsvamp var champinjoner – blev förgiftade

Vissa svampar trivs också med vissa träd vilket gör att de ofta växer i närheten av de träden. Svampfamiljen soppar växer ofta nära olika träd och deras namn avslöjar vilka träd de gillar bäst. Björksopp, tallsopp och aspsopp är några exempel.

– De kan dyka upp på andra ställen också men de finns oftast i närheten av de här träden, säger Rut Folke.

Kantareller som är mångas favoritsvamp växer överallt i landet och går att hitta nästan överallt. Om man inte vill gå ut i skogen och leta så har Rut Folke andra förslag.

– Man kan gå en motionsslinga och göra små avstickare. Då går man inte vilse och vet var man är. Man kan också hitta svamp i parker.

Det finns också ställen i skogen där man nästan aldrig hittar svamp.

– I ungskog där det är kalhugget och inte finns uppvuxna träd. Men annars finns de i princip var som helst, säger Rut Folke.
 

►LÄS MER: 7 giftiga svampar du ska undvika att plocka