Fakta: Kusinernas namn

Prins Oscar:

Namnet kommer enligt namnforskaren Katharina Leibring från ett diktverk skrivet på slutet av 1700-talet som heter Ossians sånger.

– Oscar var son till Ossian och namnet blev oerhört populärt efter att diktverket publicerats.

Prins Nicolas:

– Nicolas är sammansatt av grekiskans nike som betyder seger och laos som betyder folk. Det är ett vanligt namn i många former.

Prinsessan Leonore:

– Leonore är en form av Eleonora kan man säga. Det är ett namn som har lite ovisst ursprung, det kan vara ett arabiskt eller svenskt namn. Man har inte riktigt koll på betydelsen.

Prinsessan Estelle:

– Det är fransk form av latinets stella som betyder stjärna.

När prins Carl Philip mötte pressen på tisdagen var han och prinsessan Sofia inte "helt hundra" på vad deras nyfödde son ska heta. Men på torsdagen måste de ha bestämt sig, då får vi veta namnet på Sveriges nye prins.

Fram till dess kommer det spekuleras friskt. Carl Philips syskon Victoria och Madeleine har överraskat med otippade namn som Estelle och Leonore. Men det ska vi nog inte vänta oss nu enligt Katharina Leibring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen.

Hon säger att pojkar ofta får lite mer konservativa namn medan föräldrarna tar ut svängarna lite mer när det gäller flickor.

– Jag tror att det blir ett relativt traditionellt namn. Det är många som tippat Bertil, det är inte alls osannolikt.

Dubbelnamn är på uppgång igen, säger Leibring och nämner Karl-Johan som ett tänkbart alternativ. Hon tror också att lillprinsen kommer få ett namn från prinsessan Sofias släkt.

– Jag tror att Erik kommer att ingå som en del av prinsens namn, eftersom Sofias pappa heter Erik.