Fakta: Harlekinnyckelpigan
  • Harlekinnyckelpigan härstammar ursprungligen från Asien, men har spridits över världen i samband med biologisk bekämpning.
  • Det första fyndet i Sverige rapporterades i Skåne 2007.
  • Färgen och antalet prickar på harlekinnyckelpigan varierar. I Norge har man funnit exemplar med allt från 0–19 prickar. Färgen har varit från ljust orange till röd.
  • Harlekinnyckelpigan är aggressiv mot andra nyckelpigearter och även mot andra bladlusätande insekter, särskilt när bladlössen tar slut.
  • Harlekinnyckelpigan betraktas som en invasiv art, det vill säga den har anpassat sig för bra i sin nya miljö och konkurrerar därför ut andra arter. 

Källa: Jordbruksverket

Åke Lindelöw, fältentomolog på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Åke Lindelöw, fältentomolog på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Metro har tidigare skrivit om spridningen av harlekinnyckelpigan, eller monsternyckelpigan som den också kallas, och varför man inte bör döda den – trots uppmaningen i grannlandet. I år fortsätter arten att sprida sig, men än finns ingen inventering på hur många nyckelpigor som finns runt om i landet.

►LÄS MER:  Monsternyckelpigan sprider sig över Sverige – därför ska du inte döda den

Åke Lindelöw är fältentomolog på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Han anser att det inte har någon betydelse för artens spridning om privatpersoner har ihjäl några nyckelpigor.

– Det är klassiskt att vi känner att vi måste göra någonting, men det är bara en liten, liten del av alla harlekinnyckelpigor som vi upptäcker. Man måste vara ödmjuk, vi kan inte få bort dem på det viset, säger han.

►LÄS MER:  Mördargeting kan komma i sommar  – ”gör massangrepp”

Han fortsätter:

– Man kan möjligen hålla undan dem lokalt, men de fortsätter att dyka upp. Det blir lite mördarsnigel över det hela, men den här nyckelpigan kommer inte att irritera lika mycket i våra trädgårdar.

Monsternyckelpigan kommer ursprungligen från Asien och användes först i Europa för biologisk bekämpning av bladlöss i växthus. Några rymde ut i naturen och utgör där ett hot mot den biologiska mångfalden, den äter nämligen också andra nyckelpige-arter.

►LÄS MER: Det här är sant och falskt i naturen 

Åke förklarar att det är upp till myndigheterna att ha koll så att risken för att en främmande organism kommer in i landet ska bli så liten som möjligt. Nu när Harlekinnyckelpigan redan har spritt sig över en stor del av Sverige är det osannolikt att den kan utrotas.

– Det kom en ny Eu-reglering i fjol om att arter, som hotar den biologiska mångfalden bör utrotas. Det finns väldigt få exempel på att redan etablerade arter kunnat utrotas. Importkontroll och andra åtgärder som minimerar införseln av främmande arter utgör en förebyggande strategi.