Ät dig till ett bättre klimat
  • Minska ditt köttintag och ät ekologiskt och vilt.
  • Släng inte mat i onödan. Lukta och smaka på mat även om bäst-före-datumet har gått ut, datumet är satt med god marginal. 
  • Ät säsongsmat - det är billigare och du minskar risken för att maten är fraktad långväga. 
  • Ändra dina inköpsmönster. Ta cykeln till affären eller försök att storhandla en gång ibland snarare än att småhandla ofta. 
  • Ät mindre skräpmat som godis, chips och läsk. Det ger oss ingen näring och skadar samtidigt miljön.
  • Ät fisk som är odlad på ett hållbart sätt. Håll utkik efter miljömärkningarna MSC, ASC och Krav. 
  • Ät vegetariskt. 

Källa: Livsmedelsverket och Klimatmat.se. 

Det som är bra för hälsan är även oftast bra för miljön och enligt Livsmedelsverket ska det enda inte behöva utesluta det andra. 

– Man ska inte behöva välja mellan hälsa och miljö, men äter man bra bidrar det oftast också till en bättre miljö, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket. 

När det kommer till matkonsumtion är kött högst upp på listan över miljöbovar. Det innebär inte att du måste bli vegetarian för att göra skillnad, men snarare att äta en mindre mängd kött och kontrollera hur det produceras. 

►LÄS MER: Så mycket dyrare är det att handla ekologiskt

– Vi behöver äta mer vegetabilier, kanske byta ut några kötträtter i veckan mot vegetariska. Bönor bidrar med mycket protein liksom kött, men nötkött ger ifrån sig minst 70 procent mer växthusgaser, säger Anna-Karin Johansson. 

På klimatmat.se vill man uppmuntra och ge verktyg till hållbara matvanor och Maja Söderberg som arbetar med sajten vet hur du kan hjälpa klimatet genom att ändra vissa matvanor. Något som är viktigt är att inte slänga mat och hon rekommenderar alla att börja kontrollera hur mycket du slänger genom att till exempel skriva ner det. Hon tror att många fokuserar för mycket på bäst-före-datumet på livsmedel. 

– Ta det med en nypa salt, det säger sig själv att det inte händer något med mjölken från en dag till nästa. Datumet är satt med god marginal. 

Att utgå från vad som är säsong är även något som Maja trycker lite extra på. Genom att äta mat som är aktuell för årstiden minskar även sannolikheten för att livsmedlen flugits hit. 

– Flygfraktad mat är en värsting. Köper du sockerärtor såhär års är de inte svenska. Vill du köpa sparris bör du vänta en månad tills de svenska kommer. 

►LÄS MER: Klimatsmart inte bara för ekologiskt

För att äta mer klimatsmart ska du även se över dina inköpsmönster. Många väljer ekologiskt och närproducerat för att exempelvis minska utsläppen för när maten transporteras ut till butikerna, men det finns något som är ännu värre. 

– En långtradare som fraktar jättemycket mat på samma gång är bättre än att du tar bilen till affären och köper två paket mjölk. 

Enligt Livsmedelsverket skulle varje person kunna halvera sina klimatutsläpp genom att börja tänka mer på valen man gör när det kommer till mat.