Så här undviker du att bli beroende

Bitten Jonsson ger sina tre bästa tips för att du inte ska drabbas av sockerberoende.

1. Gör research och kolla fakta. Ta reda på vad bra mat respektive dålig mat är och ät den som är bra!

2. Våga prata med andra. Att uppleva en gemenskap och att få kunskap av andra som befinner sig i en liknande situation är viktigt.

3. Våga be om hjälp. Gå med i Facebook-grupper eller sök stöd i självhjälpsgrupper för att ta tag i ditt problem.

Så här ska du gå till väga om du blivit beroende

1. Våga acceptera för dig själv att du har ett problem.

2. Ta tag i ditt beroende. Sök hjälp hos självhjälpsgrupper, det är alltid gratis.

3. Följ din självhjälpsgrupps 12-stegsprogram. Det är samma princip som vid alkoholberoende. 

Att vara beroende av socker är precis samma sak som att vara beroende av alkohol eller andra droger. Konsekvenserna kan vara likartade.

– Man dör ju inte lika fort som någon som är beroende av heroin, men det får allvarliga konsekvenser. Många som sökt hjälp hos mig beskriver hur de förstört hela sin ekonomi till följd av sitt sockerberoende, säger Bitten Jonsson, som har arbetat med beroendesjukdomar i över 28 år.

Människor som tycker om socker behöver inte nödvändigtvis vara beroende av det. Det är om beteendet ger negativa konsekvenser som man bör vara orolig.

– De som är beroende kan inte sluta äta socker trots att de vill det. Ett annat symtom är att man känner att allt måste ätas upp och att man inte kan lämna någonting kvar.

Sockerberoende människor löper hög risk att drabbas av diabetes. 

– Dessutom ökar risken för hjärtsjukdomar och näringsbrist eftersom den maten som innehåller mycket socker ofta saknar viktiga vitaminer och mineraler, säger Bitten Jonsson.

LÄS MER: Så många sockerbitar innehåller trenddryckerna

Hur sockerberoende ska förebyggas finns det inget direkt svar på i dagsläget. Bitten Jonsson tycker att det är ytterst viktigt att ta reda på.

– Vi måste kunna hjälpa människor att komma undan det här helvetet. Jag tror att det är viktigt att sluta äta snabbmat och halvfabrikat. Människor är inte genetiskt byggda för den kosten.

Om det har gått så långt som att du blivit beroende av socker finns det hjälp att få. Precis som vid andra beroenden är det svårt att bli av med det själv.

– Det finns 12-stegsprogram som liknar de som används vid alkoholberoenden, men det finns ingen traditionell vård. Man får vända sig till privata aktörer, säger Bitten Jonsson.

LÄS MER: Mätning: "Chockerande" mycket socker i latten från Starbucks